Aktuális cikkek

Hatékony és szermaradék-mentes növényvédelem Biocont termékekkel

A versenyképes gyümölcstermesztés egyik alapfeltétele ma már a kiváló minőségen és mennyiségen túl a termés szermaradék-mentessége is. E feltételek megvalósításához kínál korszerű megoldásokat a Biocont Magyarország Kft. hagyományos, AKG és BIO termelőknek!

Új, hatékony módszer a tél végi lemosásra

A lemosó permetezések általában valamilyen olaj, illetve növényvédő szer kombinációját tartalmazzák, melyek célja az áttelelő károsítók gyérítése annak érdekében, hogy az induló fertőzési nyomás szignifikánsan alacsonyabb legyen. Az olajok hátránya, hogy a permetléfedésük és penetrációjuk – ami alapvető lenne annak érdekében, hogy a legkisebb kéregrepedésekbe is bejusson a permetszer – messze nem tökéletes.
Azonban rendelkezésre áll egy teljesen új hatóanyagú és hatásmechanizmusú adjuváns készítmény: a WETCIT, amelyet hozzáadva az olajtartalmú készítményekhez azok hatékonysága pozitív irányba változik. A WETCIT egy kiemelkedő nedvesítő hatású, a permetlé penetrációt nagymértékben javító, természetes összetevőjű új adjuváns alkohol-etoxilát hatóanyaggal. A készítmény hatóanyaga felszárítja a kezelt felületet és újranedvesítő képességével a társ kontakt hatóanyagokat újra aktiválja! (paraffinolajjal kombinálva csak rügynyugalmi állapotban használható!)
Kiemelkedő módon javítja a permetlé terülését, a WETCIT-tel kijuttatott növényvédő szer a legkisebb kéregrepedésekbe is bejut, még durva kérgű fák esetében is. Ráadásul teszi ezt úgy, hogy 0,15–0,3%-os koncentrációban már tökéletesen működik.

Azon gazdák, akik a lemosó permetezésről lecsúsztak, és rügypattanás megtörtént, de félnek a paraffinolajok perzselő, befojtó hatásától válasszák a WETCIT és a különféle réz-hidroxid és mikronizált kén készítmények kombinációit.

Vegetációs időszaktól kezdve pedig kontakt és felszívódó növényvédő, kondicionáló készítmények hatását látványosan elősegíti a WETCIT! Minden permetezéshez 0,15% dózisban ajánlott a használata!

Összefoglalva:

  • Kiemelkedő nedvesítő hatás, minden más adjuvánsnál jobb permetléfedés és penetráció
  • A partner növényvédő szer hatékonyságának jelentős növelése
  • Közvetlen felület felszárító hatás
  • Újranedvesítő hatás
  • Magas hatékonyság, melyről videókat láthat az interneten

Mi is az a feromon légtértelítés?

A technológia lényegre a párosodás gát­lás. Az ültetvény légterébe nagy tö­mény­ségben juttatjuk ki a kártevő moly­lepke faj szexferomonját, mintegy fero­monfelhőbe burkolva a teljes ültetvényt. A szexferomon kijuttatására a speciális kialakítású ISOMATE párologtató eszközök (diszpenzerek) szolgálnak, melyek gyárilag vannak feltöltve a célkártevő faj szexferomonjával. Ezeket az eszközöket kell egyenletesen kihelyezni az ültetvényben, a hajtásokra való egyszeri rácsavarással, célkártevőtől függő mennyiségben. A párologtatókból folyamatosan kiáramló nagy mennyiségű szintetikus szexferomon elfedi a nőstények természetes feromonját, így a hímek nem tudnak rátalálni a nőstényekre. Így a párosodás, tehát a nőstények megtermékenyülése és peterakása elmarad, vagy jelentős mértékben lecsökken. A technika alkalmazhatóságának legfontosabb kritériuma az ültetvény mérete: az optimális területméret 3 ha-nál kezdődik, a minimális méret nehezen állapítható meg, hiszen többen eredményesen alkalmazták 1–3 ha-os gyümölcsösben is – különösen jéghálós ültetvényben.

A légtértelítéses technológiát mint a növényvédelmi rendszer egy elemét kell kezelni, és a helyi viszonyoknak megfelelően kell az ültetvény tulajdonságaihoz adaptálni. A légtértelítéssel a védelem hatékonyságát tudjuk jelentősen növelni, a molypopulációt leszorítani és a rovarölő szer felhasználást jelentősen csökkenteni, vagy akár egyes esetekben a moly elleni szereket teljesen kiváltani. Kirakási ideje egy évben egyszer, az első nemzedék rajzása előtt.

A japán ISOMATE diszpenzerek biztosítják az egész szezonra szóló állandó fe­ro­mon szintet az ültetvény légterében, továbbá az egyedülállóan hosszú 150–180 napos hatástartamot. A technológia ISOMATE CLR néven az almamoly és az almailonca, ISOMATE OFM rosso néven a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly ellen alkalmazható.

Szüret közben:

Egyre gyakoribb problémát jelent a termelőknek, hogy az ország egyes területein az almamolynak a 3. nemzedékét is megtalálták, melyek a szüret közbeni károsítás felelősei! Ebben az időszakban a MADEX (csak almamoly) és a DIPEL (lepkehernyók engedélyokirat szerint) készítmények használata kihagyhatatlan, mivel várakozási idejük 1 és 2 nap! Permetező vizeink Ph értékét 5,5–6,5 -re állítsuk be az alkalmazásukkor!
Madex és Dipel készítményeket az első áprilisi rajzások után, a lárvakelés időszakától alkalmazhatjuk a szezon végéig! Jó időzítés= magas hatékonyság!

AKG-ban kötelező szex-feromon csapdákat az egyik legkedvezőbb áron!
DELTASTOP néven keresse, kérje az Agroker munkatársaitól! (2 db/ha az előírás).
Zöldség-, gyümölcs termesztők részére színes fogólapok is elérhetők!

Biocont Magyarország Kft. – A XXI. század növényvédelme.

Tarcza Tamás
Biocont Magyarország Kft.
06 20 5757 281
tarczat@biocont.hu

Hozzászólás a cikkhez