Növény
Nem érdemes a készleteken ülni
2024. May 07.
Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Az időjárás ugyanis kedvezőtlenül hatott a francia és a német szántóföldekre, ahonnan a gazdák az őszi kalászosokból jóval kevesebbet takaríthatnak majd be. Ennek hatása már észlelhető az európai határidős piacokon, ahol is a gabonaárak érdemi emelkedést jeleznek.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Böhönyén tartott gazdafórumon emlékeztetett arra, hogy a gazdasági nehézségek ellenére 2023-ban az agrárkifizetések értéke 1.400 milliárd forinttal új rekordot ért el, amely közel háromszorosa a 2010-es 533 milliárd forintnak. Emellett mintegy 157 ezer gazdálkodó több mint 527 milliárd forint támogatáshoz jutott április 21-ig az uniós és a nemzeti források által.

A Magyar Államkincstár május 31-ig gondoskodik a terület- és állatalapú támogatások kifizetéséről. Ezen túlmenően 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz.

Az Agrárminisztérium a tavasszal elinduló új vidékfejlesztési pályázatok esetében több olyan pályázati felhívást is előkészített, amely a takarmányipar, az élelmiszeripar, az állattartás és a kertészetek fejlesztésére ad lehetőséget.

A feldolgozóipari pályázati felhívásokat 200 milliárd forintos keretösszeggel hirdetik meg, szintén 200 milliárd forintos keretösszeggel jelennek meg az állattartó telepek megújítására irányuló pályázatok, a kertészetek fejlesztéseit pedig közel 100 milliárd forint keretösszegű forrás segíti.


Borda Gépipari Kft.Szilágyi HűtőBerek-VízMAPEI 05.20.DPMG Zrt.Digitas Kft.Agro NatúrtápErforg-AimTitan ContainersMetall KraftMizse-PlastRollspedPolgári Bank3commSamu GazdaboltHotel Hunor - törölhetőPályázat Európa Kft.VC 999 05.28.GB TradeAgroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMed-PlastMáté-MetálDerula 05.28.Steel ManufacturingDamisol Kft.NektárplastCharlie Hűtő
PRINT LAPOK