Köztér
Nem vehetünk földet készpénzért
2023. December 17.
Jövőre már csak banki átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet megfizetni a vételárat, mert megszűnik a készpénzes fizetés lehetősége. Akadnak kivételek.

December 13-án elfogadta az Országgyűlés az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot, mely tartalmazza ezt a szabályt is.

A transzparencia elősegítése érdekében tavaly év elején lépett életbe az a előírás, hogy - bizonyos kivételektől eltekintve - a pénzben kikötött haszonbért kizárólag banki átutalással vagy belföldi postautalvánnyal lehet megfizetni. A haszonbérleteknél már ekkor megszűnt a készpénzes fizetés lehetősége.

A most elfogadott törvénymódosítás szerint a föld tulajdonjogának átruházásakor a szerződéses összeget kizárólag banki átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet teljesíteni. Kivéve azokat az eseteket, amikor nincs szükség az ügylet hatósági jóváhagyására. Ilyen az állami, önkormányzati földek értékesítése, az ajándékozás vagy a közeli hozzátartozók közötti tulajdonjog átruházás, továbbá a gazdaságátadási szerződéssel vagy telekalakítással való tulajdonszerzés. 

A törvényi megfogalmazás szerint ez az előírás nemcsak az adásvételeknél, hanem bármely, nem ingyenes tulajdonjog átruházás esetén alkalmazandó a szerződésben szereplő ellenérték teljesítésére.


Pályázat Európa 08.01.Nanosegment 09.08.Cad-ServerMed-PlastNRG Services Kft. 07.29.NektárplastDigitasCharlie HűtőBorda Gépipari Kft.MEVA-HUAgroforte GrainKovács ImreForest PowerDPMG Zrt.IlinoxGB-TradeMizse-PlastErforg-AimSizolev 07.25.Magyar PékségMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAboszol 08.01.Otis Bt.IsterraModinvestLévay StúdióBerek-VízHotel Hunor - törölhető
PRINT LAPOK