Növény
Tiltás a szalmabálákra
2024. May 10.
Az agrárminiszter betiltaná a szalmabálák erőművek számára történő értékesítését, mert a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van. A döntés előtt még egyeztetnek az érintettekkel, akiket kompenzálni kívánnak.

Nagy István az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán tette ezt a kijelentést, ahol méltatta a Kányai Mezőgazdasági Cégcsoporthoz tartozó Aranyeső Kft. tudatos talajművelését és a nehéz piaci körülmények között kiutat kereső növénytermesztését. A magyar tulajdonban lévő cég 1,2 milliárd forintos beruházással, ezen belül a Vidékfejlesztési programban elnyert 482 millió forintos támogatással épített egy modern szárítót és növelte számottevően tárolókapacitását.

Kőszegi László tulajdonos ismetette: az új beruházás magas színvonalú technológiai fejlesztés, amelynek révén hatékonyabbá és környezetbarátabbá vált a vállalkozás termelése. Céljuk az értékteremtés, ezért a megtermelt jövedelmet visszaforgatják. Invesztálnak a földterületek termőképességének megőrzésébe, közel 200 gazdával működnek együtt a térségben, és évente 550 millió forintot fizetnek be az államkasszába különböző adók révén.

Gergácz Zoltán ügyvezető az MTI-nek elmondta, a Kőszegi család tulajdonában álló Kányai Mezőgazdasági cégcsoport csaknem 7 ezer hektárnyi területen gazdálkodik Siófoktól délre, Somogy hátrányos helyzetű falvainak térségében. A 85 embert foglalkoztató vállalkozás 2022-ben 9,5 milliárd forintos árbevétel mellett több mint egymilliárd forintos eredményt ért el, a tavalyi azonban jó, ha nullára kijön - fogalmazott. Mivel Ukrajna olcsóbban tudja piacra dobni a cégcsoport által is termelt kukoricát, búzát, árpát és napraforgót, keresik a kiutat. Ennek jegyében az idén 17 féle növény, köztük cukorrépa, mák és ipari borsó betakarítására is készülnek.

A rendezvényen felszólaló szakminiszter hangsúlyozta, minden egyes gabonaszem, amit feldolgozás nélkül viszünk a piacra, elmulasztott lehetőség. A gabonát bőrben kell értékesíteni – közölte, utalva az állattenyésztésben rejlő lehetőségekre. Megemlítette: nyugat-európai minisztertársai közül többen is nyilatkoztak arról, hogy uniós támogatásokat kívánnak az állattenyésztésük leépítésére fordítani, ami további lehetőségeket rejt a magyarok számára.
Mi nem leépíteni szeretnénk, hanem fejleszteni az állattenyésztésünket a források megháromszorozásával, hogy visszafoglaljuk az adottságainknak megfelelő helyünket a piacon. tette hozzá. Megemlítette, hogy hárommillió muszlim él Európában, az ő bárányhús iránti igényük és a táplálkozási divatirányzatok is lehetőséget teremtenek.

Nagy István az egyik legfontosabb problémának nevezte, hogy az elmúlt 50 évben a talajban élő mikroorganizmusok száma 90 százalékkal csökkent. Kijelentette: utolsó órában vagyunk, hogy a talajaink termékenységét megőrizzük.


Metall KraftMAPEI 05.20.Agroforte GrainPályázat Európa Kft.Damisol Kft.Digitas Kft.NektárplastBerek-VízSzilágyi HűtőPolgári BankMizse-PlastSamu GazdaboltMed-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőGB TradeDerula 05.28.Erforg-AimMáté-MetálSteel ManufacturingCharlie HűtőBorda Gépipari Kft.RollspedTitan ContainersHotel Hunor - törölhetőAgro NatúrtápDPMG Zrt.VC 999 05.28.3comm
PRINT LAPOK