Növény
Édesburgonya-kutatás a gyakorlat szolgálatában – egy EIP-AGRI projekt eredményei röviden
2024. May 19.
Többéves, a témában végzett kutatómunka folytatásaként, 2018. szeptember 1-én indult „Az édesburgonya termőhely- és fajtaspecifikus termesztéstechnológiájának, valamint kórokozómentes szaporítóanyag-előállításának fejlesztése” című EIP-AGRI projekt az „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása” című program keretében.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara által koordinált operatív csoportot további kutatóhelyként a MATE két kutatóállomása, valamint három mezőgazdasági termelő, egy tudományos tanácsadó és egy szaktanácsadó alapította. A projekt címében megfogalmazott célok elérésére a Dél-Alföldön folyó kutatóhelyi és üzemi kísérletek számos, gyakorlati szempontból figyelemre méltó eredményt adtak. Ezeket – kiegészítve további, a batáta termesztése során szerzett tapasztalatokkal – két kiadványban foglaltuk össze, melyek a projekt honlapján keresztül elérhetők.

Alábbiakban a – többnyire az államilag minősített ’Ásotthalmi12’ fajtával végzett – munkánk során kapott legfontosabb kísérleti eredményeket, tapasztalatokat foglaljuk össze.

A vizsgálatba vont területek különböző kötöttségű talajai (vályog, agyagos vályog, homokos vályog, homok), enyhén lúgos pH mellett egyaránt megfelelnek a batáta termesztésére. Kötöttebb talajokon is elérhető a megfelelő, aprómorzsás talajszerkezet, például többszöri rotátorozással.

Az édesburgonya sík- és bakhátas művelésben egyaránt eredményesen termeszthető. Homokon, mikroszórófejes öntözés mellett a síkban történő termesztés előnyösebbnek bizonyult a fóliatakarás nélküli bakhátas termesztéshez képest (26,5 vs. 21,7 t/ha).

Vályogtalajon, bakhátban, fóliatakarás nélkül, csepegtető öntözés mellett rekord méretű, tövenként akár 2,5-2,7 kg termés is elérhető volt adott fajtákkal (’Emmur’, ’Purple’).

Kétéves, nyolc fajtával végzett kísérletben megállapítottuk, hogy a Dél-Alföld éghajlati viszonyai mellett nem érdemes édesburgonyát teljes tenyészidőszak alatt növényházban nevelni. A növények óriási lombozatot neveltek, ugyanakkor a termésátlagok (18-358 gramm/tő) messze elmaradtak a minimum elvárt, tövenként 1 kg értéktől. 

Agyagos vályogtalajon, bakhátas művelésben beigazolódott a túlzott tápanyag- (főként nitrogén-) ellátás negatív hatása. A növények hatalmas, összefüggő lombozatot neveltek, azonban a gumótermés rendkívül gyenge volt: átlagosan 300-380 gramm tövenként, de nagyon kevés tő alatt volt értékelhető termés, és a gumók jelentős része deformált volt.

Homokon, síkművelésben egy kísérleti növénykondicionáló mikroba-készítménybe áztatott dugványokkal, minden egyéb tápanyagpótlás nélkül is jobb eredményt lehetett elérni, mint a hagyományos, csepegtetőrendszeren keresztüli tápanyagpótlással. Legjobb eredményt a tenyészidőszak során végzett kiegészítő talajoltás adta, tápoldatozott állományban.

Állandó hosszúságú tenyészidőszak mellett a korai ültetés és betakarítás szignifikánsan nagyobb termést eredményezett, mint a több héttel későbbi időszakban történő termesztés.

Bakhátas termesztésben az öntözés teljes elhagyása a termés szignifikáns csökkenését eredményezte, azonban a tenyészidőszak kedvező csapadékeloszlása ennek ellenére elfogadható termést (1455 g/növény) tett lehetővé (’Purple’ fajta).

Kétéves kísérlet alapján a batáta indák feltépésének nem volt egyértelműen és szignifikánsan pozitív hatása a termésre.

A batáta lombozat beltartalmát több évjáratban, több kezelésben is vizsgáltuk a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratóriumában. A levélzet nyerszsír és nyershamu tartalma messze meghaladta a zöldbimbós lucerna értékeit. A mért legmagasabb karotintartalom a batáta esetében 312 mg/kg volt, ami a lucerna 250-500 mg/kg karotintartalmának is megfelel. Ezek – és nemzetközi tapasztalatok – alapján a batáta levélzet állati takarmányozásra feltétlen alkalmas.

A batátával kapcsolatos kutatómunka tovább folyik mind a szántóföldön, mind a laboratóriumokban. A záruló projekt résztvevői köszönetet mondanak a Vidékfejlesztési Program támogatásáért.

Dr. Monostori Tamás
főiskolai tanár
Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar

Németh Csomagolás 03.31.Silk Group 04.16.Hód Fürdő 04.16.Csepel 04.16.Tolcsva Bor 04.16.Szuro Trade 04.15.Best Gáz 04.16.Gemenc Bau 04.16.AgriDron 04.16.Pásztor és Társai 04.16.SGS 04.28.Traktorbolt 04.16.Hotel HunorMeta Vasipari 04.16.Faber és Társa 04.16.Fermy 2000 04.16.Heizer 04.16.
PRINT LAPOK