Köztér
A földadásvétel árairól
2023. May 08.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a honlapján közzétette a helyben szokásos értékesítési árakat, amelyeket a földadásvételi szerződések értékelésekor a helyi földbizottságoknak alapul kell venniük.

A földforgalmi törvény hétfő óta hatályos módosítása szerint az erdőnek nem minősülő földterület ára nem haladhatja meg 10 százaléknál nagyobb mértékben az adásvételi szerződés előtti naptári év helyben szokásos átlagos forgalmi értékét – indokolta a kamara az adatok közzétételét.
Nagyobb mértékben csak alapos indokkal lehet eltérni ettől, szerződésbe foglalva. Ilyen lehet a közlemény szerint a földterület fekvése, elhelyezkedése, megközelíthetősége, kedvező domborzati és lejtésviszonya, vízjárási rendezettsége, jó kultúrállapota, öntözhetősége, művelhetőség szempontjából kedvező alakja.

A kamara honlapján elhelyezett kereső nyilvános, település és a művelési ág feltüntetését követően mind hektárra, mind aranykoronára lebontva megjeleníti a helyben szokásos forgalmi értéket.

A helyi földbizottságok a földforgalmi törvény 2014-es hatályba lépése óta értékelik, hogy az adásvételi szerződésekben foglalt ár arányban áll-e a föld forgalmi értékével. A mostani változás a kamara szerint megfelel a gazdálkodók elvárásainak, egyszerűsítheti az eljárásokat, és objektívebb adatokat eredményez, mint a korábbi rendszer, amely a 20 éves termelési időszakra számított jövedelemtermelő képességet vette alapul. Az adatok számításának módszertanát az Agrárminisztérium hagyta jóvá.


Magyar Pékség Kft.Máté Metál 04.17.Charlie HűtőSzalkai és TársaGyümölcsgépFórum Plussz Kft,DPMG Zrt.Szamos AblakPályázat Európa Kft.Atukavíz3DerulaAtukavíz1 05.01.-igIvóvíz6Cincilla2CincillaSzilágyi HűtőOrbán KályhaAgroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHajdú László diófa banner - törölhetőAgrologica 04.17.Formula GPVC 999 05.02.Atukavíz2Hotel Hunor - törölhetőHorváth és HuszárAgro NatúrtápGordius Solution tender
PRINT LAPOK