Állat
Az állattartás meghatározó szerepe
2024. May 07.
Az Agrárminisztérium a jövőben is elkötelezett az ágazat segítése mellett, a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre.

Ezt a kijelentést tette Farkas Sándor, az AM parlamenti államtitkára Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján.

Farkas Sándor köszöntő beszédében egyebek között úgy fogalmazott: a tavaly indult uniós támogatási ciklus minden korábbinál több zöld célokat előnyben részesítő termeléskorlátozást és adminisztratív terhet ró a termelőkre és a támogatási rendszert működtető intézményrendszerre. Mindez lassítja a támogatásokhoz való hozzáférést akkor, amikor a jövedelmezőségben és fejlesztésekben a támogatások szerepe felértékelődött.

Idén tavasszal 400 milliárd forintos keretösszeggel jelennek meg azok a beruházási pályázatok, amelyek az állattartáshoz, takarmányfeldolgozáshoz vagy éppen az állati termékeket előállító élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódnak. A már elérhető és idén megnyíló pályázatok folytatják a 2021-ben megkezdett modernizációs programot, és minden piaci szereplő számára, a legkisebbektől a legnagyobbakig lehetőséget teremtenek hatékonyságuk növelésére, vagy több lábon állásuk megteremtésére.

Két, teljesen új intézkedéssel is támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére, valamint a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázat.

A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt 10 évben 110 felhívás keretében 390 ezer nyertes pályázat született. Ezen belül, az adatok szerint a 2020 őszén és 2021-ben meghirdetett állattartáshoz kapcsolódó beruházási pályázati felhívások keretében csaknem 3.700 állattartói kérelem nyert el kisebb-nagyobb forrásokat telepe fejlesztésére, ami 532 milliárd forint odaítélt támogatást jelent. Ez a fejlesztési csomag a rendszerváltozás utáni Magyarország legnagyobb állattartás technológiai fejlesztésére irányuló programja az államtitkár szerint.

Farkas Sándor végül arra biztatta a gazdákat, hogy 2024-ben is merjék megragadni a lehetőségeket, hogy „állattenyésztésünk az évszázados hagyományainkhoz méltó helyére kerüljön”.


GB TradePályázat Európa Kft.Digitas Kft.Szilágyi HűtőNektárplastErforg-AimDerula 05.28.Polgári BankSteel ManufacturingVC 999 05.28.Máté-Metál3commBorda Gépipari Kft.Mizse-PlastMAPEI 05.20.Agroforte GrainBerek-VízSamu GazdaboltAgro NatúrtápDamisol Kft.Titan ContainersCharlie HűtőMetall KraftMed-PlastHotel Hunor - törölhetőRollspedDPMG Zrt.Magyar Kukorica Klub banner - törölhető
PRINT LAPOK