Köztér
Felülvizsgálják a nitrát-rendeletet
2024. May 03.
Megalapozott szakpolitika kidolgozásához hosszú távú együttműködés szükséges a tudomány szereplőivel és a szakmai szervezetekkel. Ezt bizonyítja az az öt éves kutatási program, melyet az Agrárminisztérium indított a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet közreműködésével.

A hazai növénytermesztési viszonyokat tápanyag-gazdálkodási oldalról meghatározó Nitrát rendelet maximálisan kijuttatható hatóanyagokat tartalmazó része több, mint 15 évvel ezelőtt került kidolgozásra. Az eltelt időszakban jelentős változások történtek a tápanyagok hasznosulását meghatározó tényezők szinte mindegyikében: a genetikai előrehaladás miatt jelentős fejlődés következett be a növények tápanyag hasznosító képességében, a felhasznált műtrágyák gyártástechnológiájában, valamint a mezőgazdasági erő- és munkagépek adatgyűjtő rendszereiben, és ennek köszönhetően adaptációs képességeiben.

A rendeletben rögzített értékek nem tartanak lépést ezzel a fejlődéssel, termelői észrevételek alapján a jó mezőgazdasági adottságú nitrátérzékeny területeken számos esetben már az engedélyezett maximális értékeknél jóval nagyobb mennyiségű a növények nitrogén felvétele, így a jelenlegi értékek betartása mellett nem lehet a növények genetikai potenciálját kihasználni.

A jogszabály módosításhoz tudományos előkészítésre volt szükség, mivel a hazai szabályozásnak az uniós irányelvekben meghatározott kibocsátás-csökkentési kötelezettségeknek meg kell felelniük. Az Agrárminisztérium ezért több évvel ezelőtt kutatási programot indított, melynek keretében az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet vizsgálta a maximálisan kijuttatható nitrogén-hatóanyag értékek növelésének lehetőségét. A kísérletek befejeződtek, eredményei felhasználhatók a nitrát rendelet felülvizsgálatához.


Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőVC 999 05.28.Samu GazdaboltDPMG Zrt.Agro NatúrtápBorda Gépipari Kft.Erforg-AimDigitas Kft.Titan ContainersPolgári BankSteel ManufacturingHotel Hunor - törölhetőAgroforte Grain3commGB TradeMAPEI 05.20.Szilágyi HűtőMizse-PlastMáté-MetálCharlie HűtőBerek-VízNektárplastMed-PlastDerula 05.28.Pályázat Európa Kft.RollspedMetall KraftDamisol Kft.
PRINT LAPOK