Állat
Ne vágjunk költési időszakban
2024. April 23.
Természetvédelmi kárt okozhatnak a költési időszakban végzett fa- és bokorkivágások, ezért fokozott óvatosságra inti a szakembereket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A közeledő, május 10-i Madarak és Fák Napja alkalmából az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. Az elmúlt években általánossá váló gyakorlat nemcsak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozhatja.

A bel- és agrárterületeken gyakorivá váló, rossz, természetkárosító, egy-egy helyszínen nagyobb területet érintő bokor- és fakivágási gyakorlat kapcsán látható, hogy a törvényi tiltás önmagában nem elegendő, a hatóságok képviselői nem tudnak mindenhol jelen lenni. Ezért rendkívül fontos, hogy ha a lakosság ilyen pusztítást lát, értesítse a hatóságokat. Ezt bizonyító erejű fotók készítésével és a helyszín, időpont, cselekmény leírását tartalmazó néhány soros tájékoztató e-mail, vagy levél küldésével lehet megtenni a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya részére.

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban. Természetesen a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges sérülését, elhullását okozzák. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is.


Meva-huKovács Imre e.v.Bureau Veritas 07.10.CoolCleanVarga és Tsai Kft.MAPEI 07.10.Wirax Kft.ModinvestLábatlan VasbetonVanessia 07.10.TMKLévay Stúdió 07.10.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőSZTETenzi Kft.ElsóSzentmihályi-gép Kft.KrátkiÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Farkas és TársaiZambelli COLORFERR Kft.07.02.AlbaNord 07.10.Hotel Hunor - törölhető
PRINT LAPOK