Kult
Rák Zoltán Radics Béla szerepében
2022. July 23.
Film készül a negyven éve elhunyt Radics Béláról, várhatóan októberben mutatják be. A gitárkirály szerepében Rák Zoltán, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze látható, a gitárszólamokat Alapi István, az Edda szólógitárosa játssza.

A Magyar Hírlapban érdekes interjú olvasható Klacsán Gábor rendezővel: a gitárkirály sorsáról, titkairól, régi és modern hangzásról, az utódok tisztelgéséről.

Már vágják, és várhatóan októberben mutatják be  A RADICS – A megátkozott ember címmel készülő zenés életrajzi filmet, amely Radics Béláról, a fiatalon, negyven évvel ezelőtt harminchat éves korában elhunyt rocklegendáról szól.

– Nagyon különleges film lesz, reményeink szerint. Zenés életrajzi film, amelyben másképp keverednek a dokumentumfilmes és játékfilmes elemek, mint szokásos, és más filmes műfajok is jelen lesznek. Nem akartunk műfaji korlátokat szabni – fogalmazott a rendező. – A Szentesi Zöldi László alap-forgatókönyve, Bálint Csaba (Rockmúzeum) kutatásai alapján létrejött forgatókönyv gyerekkorától  haláláig kíséri végig  Radics Béla életét, zenei pályafutását. Látjuk úttörő tehetségkutató versenyen, amelyet megnyert, követjük, ahogy megismeri azt az angolszász zenét  a Shadowst, a Creamet, később Jimi Hendrixet, ezeket a zenéket a kezdeti időkben tűpontosan játszotta, mielőtt saját számokat írt.  Bemutatjuk a stúdiómunkát, és négy koncertet – amelyen négy különböző együttesével, az Atlantisszal, a Sakk-Mattal, a Taurussal és a Tűzkerékkel játszott – reprodukálunk a filmben.

A kisfiú Radicsot Stépán-Kovács András játssza, a felnőtt Radics Rák Zoltán lesz, apja Trill Zsolt, anyja Zsurzs Kati. Som Lajost Király Attila személyesíti meg, Fenyvesi elvtárs bőrébe Bede-Fazekas Szabolcs bújik. De számos magyar zenész is felbukkan a filmben, sokszor alig felismerhetően: Vilmányi Gábor, Vörös István, Rudán Joe, Mátyás Attila, Hrutka Róbert, Tiszai Vivien és sokan mások.

A reklámipar csontig rágta az olyan kifejezéseket, mint rocklegenda, vagy gitárkirály. De mégis mit jelentenek ezek Radics Béla esetében?
Ő volt az első gitárkirály, nem csak Magyarországon, hanem szerintem egész Kelet-Európában is. Nagyon magas színvonalon zenélt, és nem kötött kompromisszumokat. Karizmatikus  figura volt.  Ha a színpadon állt, mindenki őt figyelte. Tízezrek mentek el a koncertjeire. Mégis alig maradt utána lemez, hangfelvétel, így emlékekben, beszélgetésekben, dalai továbbjátszásában, és leginkább az utókorra gyakorolt hatásában él tovább.

Mivel tudta ennyire megmozgatni  annak idején az embereket?
A zenéjével, a gitárjátékával, a lényével. Ő volt az első. Azt mondta, hogy ő a gitárjával csinál forradalmat. Zenei forradalmat természetesen. Ezeknek a mondatoknak nem igazán örült a kommunista hatalom, nem tett jót Béla karrierjének. Nagyon reménykedett, hogy a legjobbak közé emelkedhet, lehet lemeze, minden értelemben híres lehet, és majd egyszer a lemezkiadónak is ő diktálja a feltételeket. Nem így történt.

Volt egy száma, A megátkozott ember címmel, Ön ugyanezt a címet adta a most készülő filmnek. Ön szerint miért volt megátkozott ember Radics Béla?
Átkozottul tehetséges volt, és átkozottul nem hagyták érvényesülni. Mintha egy átok húzta volna vissza őt, mondhatjuk így is. A hatalom vele birkózott, őt lehetetlenítette el, a többieket hagyta futni, vagyis támogatta és tűrte. Bélának a három Té-ből (támogatás, tűrés, tiltás) a harmadik jutott. Így zenélhetett a Piramis,  a Hobo Blues Band, a Korall. A díszsorfal – amit képletesen szólva a zenészek állnak a készülő filmben Radics Béla két oldalán, filmszerepükkel is fejet hajtva – ennek a hősiességnek, hitelességnek és áldozatnak szól.

A teljes cikk, fotókkal itt olvasható el: https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20220715-film-keszul-a-negyven-eve-elhunyt-radics-belarol

 

Damisol Kft.Samu GazdaboltHotel Hunor - törölhetőMed-PlastErforg-AimMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMAPEI 05.20.Digitas Kft.Borda Gépipari Kft.Steel ManufacturingTitan ContainersMetall KraftBerek-VízGB TradeAgro NatúrtápMizse-PlastPályázat Európa Kft.Derula 05.28.Polgári Bank3commDPMG Zrt.NektárplastAgroforte GrainCharlie HűtőSzilágyi HűtőMáté-MetálVC 999 05.28.Rollsped
PRINT LAPOK