Aktuális cikkek

Innovációs fejlesztésekkel hat, jó piaci potenciállal rendelkező halfaj termeléstechnológiája került kidolgozásra

A Szent István Egyetem kutatóinak szakmai hozzájárulásával és vezetésével valósult meg az az akvakultúra ágazatot érintő komplex kutatási munka és infrastruktúrafejlesztés, melynek teljes kivitelezésére 741 millió forint állt rendelkezésre. Az akvakultúra területén történő innovációt ösztönző MAHOP-projekt támogatásával új technológiai eljárásokat fejlesztettek ki, melyek készen állnak a közvetlen piaci bevezetésre és gyakorlati felhasználásra.

A horgászati és halgazdálkodási szempontból jelentős halfajok tenyésztését és termelését támogató technológia-, tudástranszfer és innovációs infrastruktúra fejlesztése (RESEARCHFISH) című, MAHOP 2.1.1-2016-2017-00002 azonosító számú projekt megvalósítása során az alábbi fő szakmai irányvonalakra vonatkozó K+F+I+O tevékenységek valósultak meg:

1. A balin, jász, domolykó, aranykárász, compó halfajok zárt, recirkulációs rendszerekben történő előnevelési technológiájának kidolgozásával, illetve a csapósügér faj zárt rendszerben történő tartási és takarmányozási technológiájának innovatív fejlesztésével sikerült olyan alacsony erőforrás-felhasználású nevelési rendszert kidolgozni, mely a hagyományos átfolyóvizes rendszerek környezetre gyakorolt negatív hatásait jelentősen csökkenti.

2. Hat, jó piaci potenciállal rendelkező halfajt sikerült termelésbe vonni, melyre eddig elsősorban a technológia hiányában nem volt lehetőség. Ugyanezen részfeladat során megvizsgálták a kísérletbe vont halfajok tartásának állategészségügyi vonatkozásait is.

3. Két elfolyóvíz-kezelési eljárást is sikerült kidolgozni, illetve tovább fejleszteni: egy növényi kultúrával (hidropónia), illetve egy műgyantával működőt. Mindkét esetben jelentősen csökkenthető az elfolyóvíz tápanyagtartalma.

4. Új eredményeket értek el a rovarfehérjék haltakarmányozási célú felhasználásában.

5. Két olyan új úszóketrec-rendszer került kifejlesztésre, mely a hazai viszonyokhoz jól adaptált, és a rendelkezésre álló erőforrások (tavi tenyésztő kapacitás) jobb kihasználásával segít növelni a termelést, a természeti erőforrások további felhasználása nélkül.

6. Az új tudományos eredmények bemutatásával – graduális oktatás, továbbképzések, szakmai fórumok keretében – a jelenlegi és a jövőbeni döntéshozók számára olyan új információk érhetőek el, melyek segítségével csökkenthetővé válnak a környezetre gyakorolt negatív hatások.

7. A kutatói munka eredményeként létrejött 3 új prototípus (két úszóketrec és egy új műgyanta alkalmazásán alapuló elfolyóvíz-kezelőegység), ezen kívül több új elő-, illetve egynyaras nevelési, valamint egy új takarmányozási technológia áll készen a közvetlen piaci bevezetésre.

A Magyar Halászatfejlesztési Operatív Program 2.1-2016. „Az akvakultúra területén történő innováció ösztönzése” című intézkedés keretében a Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete és az Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvostudományi Intézete alkotta konzorcium 741.479.536 Ft támogatást nyert el.

A konzorcium a támogatással megvalósuló projekt kutatási és innovációs eredményeit tudományos publikációk formájában is megjelentette több referált tudományos folyóiratban, továbbá hazai és nemzetközi tudományos előadások formájában is beszámolt az eredményekről.

Címlapkép: Domolykó anya szaporítás előtt

Hozzászólás a cikkhez