Köztér
Az agrártörvény parlamenti vitája
2024. April 12.
A törvényjavaslat fő célja a magyar agrárszektor versenyképességének növelése, az adminisztrációs terhek csökkentése és az egységes jogalkalmazás elősegítése – jelentette ki Nagy István parlamenti expozéjában.

Agrárminiszterünk az agrár tárgyú törvények módosításáról szóló 23 törvényjavaslat kapcsán kiemelte: a termeltetői együttműködés bevezetése hozzájárulhat a termelők piaci pozíciójának erősítéséhez és a feldolgozók alapanyag-ellátottságának biztonságához. A változások továbbá elősegítik a termelők és feldolgozók közötti erősebb piaci kapcsolatok kialakítását. A tervezett módosítások között szerepel a kockázatmegosztási rendelkezések kötelezővé tétele a mezőgazdasági vállalkozási szerződéseknél, valamint a termeltetői szerződések fogalmának és tartalmának meghatározása.

A javaslat továbbá szabályozza a mezőgazdasági termékek nagykereskedelmi tevékenységét, és intézkedéseket tartalmaz a késedelmes fizetések kezelésére is, amelyek révén a gazdasági szereplőknek biztonságosabb és kiszámíthatóbb üzleti környezetet teremthetnek. Mindemellett törekszik az egységes jogalkalmazásra, az adminisztrációs terhek csökkentésére és a közfeladatok hatékonyabb ellátására.

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény módosításával kapcsolatban azt mondta: az agrárium generációs megújulását ösztönözve a gazdaságátadási szerződés hatósági jóváhagyása iránti eljárás a jövőben díj- és illetékmentes lesz. Ugyanezt a célt szolgálja az illetékekről szóló törvény módosítása is, amely értemében a gazdaságátadás illetékmentes lesz, továbbá a gazdaságátadó nem fogja elveszíteni az illetékmentességet, ha olyan termőföldet ruház át a gazdaságátvevőre, amely esetében a megszerzést követően 5 év még nem telt el.

Nagy István szerint az új rendelkezések elfogadása hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság versenyképességének javításához és a fenntartható fejlődéséhez, ami kulcsfontosságú az ágazat stabilitásához és hosszú távú sikeréhez.


Polgári BankErforg-AimTitan ContainersDerula 05.28.NektárplastMáté-MetálGB TradeSteel ManufacturingAgro NatúrtápMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Samu GazdaboltVC 999 05.28.DPMG Zrt.Borda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Metall KraftAgroforte Grain3commMed-PlastMizse-PlastSzilágyi HűtőRollspedCharlie HűtőDamisol Kft.Hotel Hunor - törölhetőDigitas Kft.Berek-Víz
PRINT LAPOK