Köztér
Új kapuk nyílnak Moldovába
2024. April 14.
Befektetések terén nagy lehetőségek előtt áll a két ország, Magyarország elemi érdeke éppen ezért, hogy Moldova az Európai Unió tagja legyen.

Nagy István agrárminiszter a napokban Kisinyovban járt, ahol Vladimir Bolea moldovai miniszterelnök-helyettessel, mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterrel egyeztetett, viszonozva kollégája év eleji magyarországi látogatását.

Nagy István a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság mindkét országban kiemelt stratégiai ágazat, éppen ezért a magyar-moldovai agrárkapcsolatok bővítése, az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának kérdése, az öntözési tapasztalatok, a precíziós agrártechnológia, a mezőgazdasági drónok, valamit a szárazságtűrő növények területén egyaránt tovább bővíthető a két ország közötti együttműködés.

Miniszterünk arról is beszélt, hogy meg kell védeni a termelőt, az élelmiszert és meg kell védeni a piacot, ehhez pedig a piacra jutás elősegítése az elsődleges érdek. Ezen a termelő-védő folyamaton dolgoznak majd júliustól az uniós elnökség során. Hozzátette, ez idő alatt Magyarország lehetőséget biztosít Moldova számára, hogy az unió agrárminiszterei előtt elmondhassák problémáikat és gondolataikat.

A megbeszélésen részeként egyetértési nyilatkozat aláírására is sor került, amellyel kapcsolatban Nagy István azt mondta, Moldova a lehetőségek hazája, nagy előrelépés ez a két ország együttműködésében. Magyar agrárérdekeltségek már jelen vannak Moldovában, akik számára ez biztonságot jelent, a további befektetésekhez pedig kaput nyit. A magyar cégek ugyanis bővíteni és fejleszteni szeretnének.

Nagy István emlékeztetett, a Moldovai Köztársaság az Agrárminisztérium által finanszírozott magyar FAO ösztöndíjprogramok kedvezményezett országa, éppen ezért Magyarország szívesen várja a diákokat Moldovából, a megfelelő beruházásokhoz ugyanis szükség van a megfelelő szakemberek képzésére és alkalmazására.

Miniszterünk moldovai látogatása során találkozott Dumitru Alaiba miniszterelnök-helyettessel, gazdaságfejlesztési és digitalizációért felelős miniszterrel is. Egyetértettek abban, hogy jelenleg sok olyan lehetőség van a gazdasági kapcsolatok bővítésére, amelyek új, precíziós és digitális technológiák bevonását jelentik, tehát egyértelműen előre viszik a gazdaságot. A további lehetőségek kihasználására beruházásösztönző és beruházásvédelmi intézkedésekkel igyekeznek a gazdaságot serkenteni.

 Címlapfotó: Pelsőczy Csaba/AM

Charlie HűtőSzilágyi HűtőBorda Gépipari Kft.DPMG Zrt.NektárplastMed-PlastSamu GazdaboltMizse-PlastPolgári BankHotel Hunor - törölhetőSteel Manufacturing3commDamisol Kft.Digitas Kft.MAPEI 05.20.Berek-VízAgro NatúrtápVC 999 05.28.RollspedPályázat Európa Kft.Titan ContainersDerula 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőErforg-AimGB TradeAgroforte GrainMetall KraftMáté-Metál
PRINT LAPOK