Köztér
Ötpontos intézkedéscsomag
2024. April 15.
Ötpontos intézkedéscsomagról döntött a kormány az európai agráriumban kialakult helyzet miatt - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Kormányinfón.

A tárcavezető közölte: azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget írnak elő, származzon bármely országból.

A kormány intézkedett arról is, hogy a Magyar Államkincstár 2024. május 31-ig teljesítse a terület- és állatalapú támogatások kifizetését.

Döntöttek arról is, hogy a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz.

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét a kormány 90 százalékos mértékre emeli. Ez újabb egymilliárd forint éves többlettámogatást jelenthet az ágazatnak.

Az importot érintő és a termelők gazdasági helyzetén javító intézkedések mellett megerősítik a beruházások támogatását is. A miniszter szerint a jelenlegi helyzetben felértékelődik a kormányzati segítség szerepe az ágazatban, legyen szó az import átláthatóvá tételéről, a támogatásokról, a hitelfinanszírozásról vagy a jövőbe mutató fejlesztésekről.

Nagy István a beavatkozás szükségességét azzal indokolta, hogy a piacot súlyos túlkínálat és jelentősen alacsony árak jellemzik. Ennek oka, hogy 2022 nyarán az Európai Unió úgy döntött, Ukrajna vámmentesen és korlátozás nélkül exportálhat mezőgazdasági termékeket az EU területére. Az ukrán termékek hatalmas mennyiségben jelentek meg az uniós tagállamok piacain, erősen korlátozva ezen országok értékesítési lehetőségeit - magyarázta a tárcavezető.


Agro NatúrtápGB TradePolgári BankDerula 05.28.Agroforte GrainMAPEI 05.20.VC 999 05.28.Med-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDPMG Zrt.Damisol Kft.Digitas Kft.Szilágyi HűtőNektárplastBorda Gépipari Kft.Rollsped3commMáté-MetálBerek-VízErforg-AimMizse-PlastSamu GazdaboltPályázat Európa Kft.Hotel Hunor - törölhetőTitan ContainersCharlie HűtőMetall KraftSteel Manufacturing
PRINT LAPOK