Élelmiszer
Változások az önellenőrzésben
2024. April 12.
Az élelmiszer-vállalkozásokat rendelet kötelezi az önellenőrzésre. A jogszabály tavaly év végi módosítása fontos változásokat hozott a közép- és nagyvállalkozások számára. A május 1-től életbe lépő követelményekről a Nébih honlapján tájékozódhatnak a vállalkozások.

Többek között az érintettek az önellenőrzési adatlapokat a továbbiakban kizárólag digitális úton rögzíthetik, a helyszínen, valós időben, és a felügyeleti lépéseket is ilyen formában kell dokumentálniuk.

Az önellenőrzés a vállalkozások működésére és tevékenységére vonatkozóan kidolgozott követelmények teljesítésének ellenőrzését jelenti, melyet az adott vállalkozás saját maga végez el. Fontos, hogy a kontroll során az érintetteknek olyan dokumentációs rendszert kell alkalmazniuk, amely biztosítja az utólagos ellenőrizhetőséget.

A tavaly év végi rendeletmódosítás számos változást hozott az önellenőrzésben. Ezek legfontosabb eleme, hogy az ellenőrzés során elkészült adatlapok rögzítésére a továbbiakban kizárólag digitális úton, valós időben kerülhet sor. További jelentős változás, hogy az elektronikus rendszerhez az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság számára olyan hozzáférést kell biztosítani, melyen keresztül a teljes önellenőrzési tevékenység átláthatóvá válik.

Az elektronikus rögzítésre alkalmazott informatikai rendszer működtetése megvalósulhat az élelmiszer-vállalkozás saját fejlesztésében, valamint külső vállalkozás bevonásával egyaránt. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a rendszerben rögzített adatok biztonságát, továbbá illetéktelen módosítástól való védelmét az informatikai rendszer üzemeltetőjének kell biztosítania.

Az önellenőrzési rendelettel kapcsolatos útmutató ITT olvasható. Az elektronikusan vezetett önellenőrzési terv május 1-től érvényes követelményeiről az alábbi cikkben tájékozódhatnak az érintettek.

Az új rendszer nagy előnyét jelenti, hogy növeli a hatóság ‒ fogyasztók egészsége érdekében végzett ‒ munkájának hatékonyságát, és egyúttal erősíti a tisztességesen működő élelmiszer-vállalkozók piaci szerepét – olvasható a Nébih honlapján.


Med-PlastMáté-MetálSzilágyi HűtőBerek-VízAgro NatúrtápBorda Gépipari Kft.Titan ContainersRollspedMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőVC 999 05.28.Charlie Hűtő3commSteel ManufacturingErforg-AimNektárplastDigitas Kft.Pályázat Európa Kft.DPMG Zrt.Samu GazdaboltGB TradeMAPEI 05.20.Derula 05.28.Agroforte GrainDamisol Kft.Mizse-PlastPolgári BankMetall Kraft
PRINT LAPOK