Élelmiszer
Újranyílt az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program
2023. October 18.
Az Irinyi Terv keretében, a Neumann János Közhasznú Nonprofit Kft. felügyeletével 2023. október 12. csütörtöktől újra megnyílt az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program. A támogatási kérelmek 2023. október 26. éjfélig nyújthatók be, elektronikus és postai úton.

A hatmilliárd forint keretösszegű programban az élelmiszeripari vállalkozások, a kiskereskedelmi láncok és a közétkeztetés gazdasági szereplőinek nyílik lehetőség a feldolgozóipari technológiaváltásuk támogatására, az élelmiszeripari termelőkapacitásuk fejlesztésére, illetve az élelmiszeripari beszállítói hálózatba történő bekapcsolódásra. 

A pályázat támogatási összege 300–500 millió forint, intenzitása maximum 70%-os lehet. A pályázók számára szükséges önerő a pályázati összeg 30%-a, aminek legalább fele saját tőke kell, hogy legyen, így kiegészíthető piaci hitellel is, de egyéb támogatással nem kombinálható. 

A pályázó cégek akkor részesíthetők támogatásban, ha a 2020., 2021., és 2022-es üzleti években a nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot, tevékenységük alapján élelmiszeripari vállalkozásnak minősülnek, illetve a 2021-ben megnyílt, első Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programban nem vettek részt. 

A pályázók feladata, hogy az élelmiszeripari beszállítói státuszt fejlesztő területekhez, termékkörhöz vagy technológiához (pl. csomagolás) kapcsolódó problémák megoldására alkalmas beruházásokat hajt végre, illetve közétkeztető, élelmiszeripari vállalkozás, vagy kiskereskedelmi lánc jelenlegi vagy jövőbeni beszállítója lesz a projekt megvalósítási ideje alatt, vagy annak eredményeként, és ezt kétoldalú együttműködési megállapodással, vagy szándéknyilatkozat becsatolásával igazolja. 

A pályázat során elszámolható tételek között megtalálható forgóeszköz, technológia, IT termékek, know-how, tervezési költségek, ingatlan építése és megújuló energia felhasználására irányuló beruházások is. 

A 2021-es támogatáshoz képest az idei pályázatban a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 50-ről 70%-ra emelkedett, a Közép-Magyarországi vállalkozásokat hátrányosan érintő területi korlátozás is kikerült, illetve a kisebb cégeket támogatva az elnyerhető összegek maximális mértéke is csökkent és ezzel lehetővé vált, hogy több vállalkozás pályázhasson sikeresen. (A felhívások összehasonlítása a lenti táblázatban található.) 

A támogatási kérelmek 2023. október 12-től 2023. október 26. 24:00-ig nyújthatók be, elektronikus és postai úton. Fontos, hogy a jelentkezések feltétele, hogy a postára adás is megtörténjen október 26-ig!  

A pályázatról további információ és a beadáshoz szükséges dokumentumok letölthetők az alábbi oldalról: https://neum.hu/elip23/ 


Derula 05.28.Berek-VízErforg-AimTitan ContainersMetall KraftSamu GazdaboltMáté-MetálAgroforte GrainCharlie HűtőSteel ManufacturingMed-PlastAgro NatúrtápVC 999 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőDPMG Zrt.Digitas Kft.Damisol Kft.3commNektárplastHotel Hunor - törölhetőSzilágyi HűtőPályázat Európa Kft.Polgári BankBorda Gépipari Kft.Mizse-PlastRollspedGB TradeMAPEI 05.20.
PRINT LAPOK