Gép
Technológiát fejlesztenek a gazdák
2023. March 21.
A növénytermesztésben a gazdálkodók, élve a támogatási lehetőségekkel, jelentős gépberuházásba kezdtek. A precíziós gépek beszerzésére irányuló pályázati felhívás keretében 212,39 milliárd forint támogatási igényre nyújtottak be kérelmeket.

Ezt közölte Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a szatymazi Barackvirágnap és metszési bemutató szakmai konferencián. Szavaiból kiderült: az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként 2.683 termelő részesült 196,78 milliárd forint támogatásban, melynek során mintegy 2.200 traktor, 3.500 mezőgazdasági munkagép, 230 önjáró permetezőgép, és 700 kombájn beszerzésére és termelésbe állítására nyílt lehetőség.

A tavalyi nehéz év ellenére 2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15%-kal több az egy évvel korábbinál, amihez az árak 42%-os emelkedése járult hozzá. Magyarország agrárexportja 2022-ben meghaladta a 13 milliárd eurót, azaz 10 év alatt több mint kétszeresére növekedett. Célunk, hogy 2030-ra elérjük a 15 milliárd eurós értéket.

A miniszterhelyettes megemlítette a mezőgazdaságban is tapasztalható munkaerőhiányt, kiemelte, hogy ennek ellensúlyozása érdekében is szükséges a technológiai modernizáció, az automatizáció és a versenyképesség növelése, hiszen a jövőben várhatóan még kevesebb lesz a foglalkoztatottak száma, de megnő az igény a jól képzett, a modern, digitális technológiát és termelési megoldásokat ismerő munkavállalók iránt.

Az Európát sújtó történelmi aszály Magyarországon elsősorban az alföldi régióban okozott nagyon komoly károkat. A magyar kormány már évekkel ezelőtt elhatározta, hogy növelni kell az öntözhető mezőgazdasági területek nagyságát. Ennek hatására született meg az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény, váltak könnyebbé, egyszerűbbé az öntözést lehetővé tévő hatósági eljárások és ehhez párosult egy olyan támogatáspolitika, amely ösztönzi az öntözhető területek mértékének növelését.

A jelenleg is nyitott, pályázható felhívások közül e témában érdemes megemlíteni „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című kiírást, melynek benyújtási határidejét meghosszabbították, így a támogatási kérelmek benyújtására 2023. június 30-ig van lehetőség.

A tavasz első jele a szatymazi barackvirágzás, ennek alkalmából tart 29 éve szakmai napot a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége és Szatymaz Község Önkormányzata. A konferencia idei programjába bekerült a regeneratív talajművelés témája. Metszési és technikai bemutatókat is rendeztek, ahol a gazdák a fagyvédelmi légkeverőgéppel és a drónos permetezési technikával is megismerkedhettek.

Címlapfotó: Vermes Tibor/AM

Cad-ServerPestan/IdomokZambelliBerek-VízCsermák és TársaMapeiBorda Gépipari Kft.Lajtatech3commSapiro TranszDecart PannóniaSZTEHotel HunorCrhysatoxBonyplastGB-TradeIsterraAlpakkaDamisolHunitechÚjvári Forgácsolóműhely Kft.GádorGordius InoxAtukavíz Kft.Olajütő szövetkezetElső BetonDinax
PRINT LAPOK