Piactér
GYAPJÚ PELLET - a talajjavítás és mulcsozás forradalma
2024. March 01.
A gyapjút az utóbbi időben nem csak fonal készítésre és nemezelésre használják, hanem számos más felhasználás mellett a kertben mulcsanyagként és trágyaként is világszerte. Dr. Veres Andrea növényorvost és biológiai talajerőgazdálkodási szakmérnököt, a Fitowool - Gyapjú Pellet termékcsalád kutatóját kérdeztük erről az újdonságról.

Mi is az a gyapjú pellet?
A gyapjú pellet apróra darált és összepréselt gyapjú granulátum, amely a talajba vagy virágföldbe keverve, a magas szervesanyag-tartalmának, tápanyagtartalmának valamint vízmegtartó képességének köszönhetően táplálja a talajt és a növényeket.

Ezt az innovatív technológiát az USA-ban szabadalmazták és mára már Európában és világszerte is számos országban gyártanak gyapjú pelletet. Különlegessége, hogy rendkívül magas a nitrogéntartalma (10%), de ezt más szerves trágyákkal ellentétben fokozatosan adja le, így egyenletes tápanyag ellátást biztosít az egész szezonon át. A kiegyenlített tápanyagellátás csökkenti a kártevők és kórokozók kockázatát, így olyan kertészkedők számára ajánlott, akik otthon vegyszermentes vagy biokertet szeretnének. Gyakorlatilag bármilyen növényhez használhatjuk: veteményesbe, magaságyásokhoz, cserepes növényekhez, gyümölcsfákhoz, emellett gyeptelepítéshez és dísznövényekhez is ajánlott.

A klímaváltozás és a fenntarthatóság kapcsán egyre nagyobb nagy hangsúlyt kap a talajegészség. Miért nem elég csak a növényeket táplálni, miért fontos a talajra is figyelni?
A talajban élő mikroorganizmusok jelentik a kert immunrendszerét. Feladatuk egyrészt az elhalt szerves anyagok tápelemekké és humusszá alakítása, amely tápanyagot, jó talajszerkezetet és vízgazdálkodást biztosít. Másrészt a mikroorganizmusok és a növények közötti szimbiotikus kapcsolatoknak köszönhetően javítja a növények ellenálló képességét a klimatikus stresszel, a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

Ha pusztán szervetlen tápanyag utánpótlást végzünk (pl. műtrágyákkal), akkor ezek a hasznos élőlények nem jutnak megfelelő táplálékhoz. A mikroorganizmusokat szerves anyaggal, a talajbolygatás csökkentésével és mulcsozással lehet védeni és serkenteni. De a szerves anyagok minősége is fontos, meghatározza a mikroflóra összetételét, a keletkezett humuszanyagok minőségét és a rendszer szénforgalmát is.

Ön szerint miért különleges a klímaváltozás szempontjából a gyapjú pellet?
A gyapjú pellet egy magas nitrogéntartalmú (keratin) szervesanyag koncentrátum, amely a növények számára felvehető tápanyagokká (nitrogénvegyületekké) alakul át, és segít megkötni a szenet a talajban. A szénmegkötés a klímaváltozás szempontjából nagyon fontos. A gyapjú egy olyan megújuló szervesanyag forrás, amely szerves trágyaként hasznosítva visszakerül a természetes körforgásba.

A szénforgalom mellett a gyapjú pellet a klímaváltozás okozta stresszhatásokat is mérsékli. A pellet szerkezetéből adódóan a súlya háromszorosának megfelelő mennyiségű vizet képes felvenni, s így egy kis mikroéletteret teremt a talajban a hasznos élő szervezetek számára, ellenállóbbá téve a növényeket és a talajt a szélsőséges időjárási hatásokkal, például az aszállyal szemben. 

Előnye továbbá, hogy lassan bomlik le, így fokozatos és egyenletes nitrogénellátást biztosít a növények számára, ezáltal növeli a növények kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenállóságát.

Miből készülnek a Fitowool gyapjú pellet termékek? Hogyan járulnak hozzá a körkörös gazdálkodáshoz?
A gyapjú pellet termékek minden alapanyaga hazai, a csomagolóanyagaink 100%-ban újrahasznosíthatóak.

A paradicsomhoz és kerti zöldségekhez ajánlott Fitowool Gyapjú Pelletet alginittal egészítettük ki, amely rendkívül sokféle nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz.

A bogyós gyümölcsökhöz ajánlott Fitowool Gyapjú Pelletet zeolittal dúsítottuk, amely vulkanikus eredetű ásványi nyomelemeket tartalmaz. Ezek a mikroelemkiegészítések a zöldségek és gyümölcsök vitamin- és mikroelemtartalma szempontjából fontosak. A termékek nem tartalmaznak mesterséges vegyi anyagokat, így biokertben is használhatók.

Az általunk gyártott gyapjú pellet mosatlan, nyers gyapjúból készül, amelyet napon szárítunk, 4-6 milliméteres darabokra aprítunk, majd magas hőmérsékleten és nyomáson pelletálunk. A gyapjút magyarországi juhászoktól vásároljuk, mivel fontosnak tartjuk a helyi juhászatok támogatását. Sajnos a gyapjút a juhászok jelenleg nem tudják a textiliparban értékesíteni, így sokan elégetik vagy egyben elássák. Erre a problémára keresünk megoldást a cégünkkel és több kutató szervezettel együtt.

A cégünk száz százalékban magyarországi tulajdonban lévő családi és baráti vállalkozás, nem célunk a tömeggyártás. A közösségi és kutatásfejlesztési projektjeink során elsődleges célként minőségi terméket és tudásanyagot szeretnénk nyújtani azok számára, akiknek szintén fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság.

Vállalkozásunkról a gyapjú pelletről még több információhoz juthat a www.fitowool.hu weboldalon!

Med-PlastPolgári Bank3commTitan ContainersAgro NatúrtápMizse-PlastSzilágyi HűtőMAPEI 05.20.Metall KraftPályázat Európa Kft.Hotel Hunor - törölhetőNektárplastDerula 05.28.GB TradeSteel ManufacturingVC 999 05.28.Erforg-AimRollspedAgroforte GrainBorda Gépipari Kft.Máté-MetálCharlie HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDamisol Kft.Berek-VízDPMG Zrt.Digitas Kft.Samu Gazdabolt
PRINT LAPOK