Kult
Fárasztó a tempó, de boldogok
2022. January 21.
Nehezen indult a tavalyi év a Szegedi Nemzeti Színházban, hiszen a járványhelyzet miatt az előző évad kis híján teljes egészében zárt kapuk mögött, közönség nélkül telt el.

Azonban, ahogy mondani szokás, mélyről szép nyerni, és a szeptemberi újranyitás óta eltelt időszakban bebizonyosodott, hogy a társulat nyerni akar és öles léptekkel száguld a cél felé. Erős a tempó, de élvezik címmel jelent meg egy cikk a színház főigazgatójával, Barnák Lászlóval a Délmagyar hírportálján, ezt adjuk most közre szerkesztett formában.

– 2018 nyarán vettem át az intézmény vezetését. 2019 végén már azt tapasztaltuk, hogy a jegy- és bérleteladások jelentősen megugrottak, körülbelül 23 ezerrel nőtt a nézőszám. Ebbe a felfelé ívelő tendenciába rondított bele a pandémia, amely lelkileg és anyagilag is nagyon megviselte a színházat – tekintett vissza Barnák László.

Az újranyitáskor ritka magasra tették a lécet, ugyanis 18 bemutatót hirdettek. Eddig öt nagy- és öt kisszínházi premieren vannak túl, ezek közül A nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog és az Élet-ritmusra magyarországi bemutatók, amelyeket csak Szegeden láthatnak a nézők. Ezek mellett öt továbbjátszás és négy vendégprodukció is közönség elé került, az interjú idején pedig gőzerővel készültek a szilveszteri gálára. Az addigi 104 előadást több mint 36 ezer néző látta, az évad slágerdarabjai az 1984 és A padlás.

Sűrű időszak áll a szegedi színház társulata mögött, hiszen szinte minden héten új bemutatót tartottak. Fárasztó a tempó, de a főigazgató úgy látja, mindenki nagyon boldog, hogy újra közönség előtt játszhatnak, ráadásul a széles repertoárnak köszönhetően a művészek nagyon sokféle szerepben megmutathatják magukat.

– Az operatagozat is folyamatosan erősödik – értékelt Barnák László, új, fiatal operaénekeseket szerződtettünk, és a vidéki színházak között egyedülállóan gazdag az operarepertoárunk. Már három bemutatón túl vagyunk, február elején pedig jön Donizetti Maria Sturda operájának koncertszerű feldolgozása, amely hazánkban még nem volt hallható, majd tavasszal a Don Giovanni.

Mások mellett Vaszy Viktornak köszönhetően Szegedet az operajátszás egyik hazai fellegváraként tartják számon – olvasható a cikkben –. ez a főigazgató szerint nagy büszkeség, de nagy felelősség is egyben.

Barnák László szerint az évtizedek során a közönségigények átalakultak. Ahhoz, hogy ezt a műfajt életben tartsák, az kell, hogy nagyon széles választékot kínáljanak olyan rendezőkkel, mint Göttinger Pál, Juronics Tamás és Horváth Csaba. A főigazgató fontosnak tartja, hogy az előadó-művészeti törvényben rögzített operajátszási szabály esetükben ne csak kötelesség legyen, hanem valódi művészi misszió.

2021 tavaszán olvadt össze a Szegedi Nemzeti Színház a Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a REÖK-kel. Barnák megítélése szerint az egyesülés szoros ütemben, de zökkenőmentesen zajlott, amelyet a szabadtéri idei, 90. évada látogatottságának adatai is alátámasztanak. Annak ellenére, hogy csak májusban tudták meghirdetni a szabadtéri programját, sikeres nyarat zártak, hiszen a 28 előadásnapon a két helyszínen több mint 66 ezer néző fordult meg. A jubileumot is sikerült méltóképp megünnepelniük, többek között plakátkiállítással és egy dokumentumfilm elkészítésével. A szabadtéri jövő évadának Dóm téri programja már elérhető, az újszegedi szabadtéri színpad repertoárját pedig januárban hirdetik ki. A színházi előadások mellett nagykoncerteket is terveznek nyárra az újszegedi színpadra.

Forrás: www.delmagyar.hu

Róna Tamás Kft.Agromenza LiemzoWiraxSapiro TranszKovács GépszerRichter MérnökirodaKaszás OltványNanosegment/Digitális birtok bannerFelső-Bácskai AgrolaborLidra banner3commHidromechanika Kft.LaborniteRoyal NyomdaMizse-PlastNovomixAgria BiztosításVass AcélszerkezetTexor Kft.Király-SzerszámBánfi Kft.CrhysatoxHáromkő Bt.CemolkerAtukavíz Kft.Bánfi Kft.Borda Gépipari Kft.
PRINT LAPOK