Állat
Korszerű takarmányt fejlesztettek
2022. June 17.
A tejelő szarvasmarhák számára fejlesztett ki korszerű, a pálmazsírt kiváltó, nagyüzemi körülmények között is használható takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

A hároméves kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladta az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez. A termék bevezetésére gazdaságossági okok miatt azonban csak később kerülhet sor - tájékoztatta a cég a Magyar Távirati Irodát.

A Magyarországon iparszerű tartásban termelő intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozásában a legnagyobb kihívást a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű tejtermelést lehetővé tevő energia- és tápanyagellátás biztosítása jelenti. A tejtermelő tehén a rendelkezésre álló táplálóanyagokat az egyes szervek igényeinek megfelelően osztja fel, ugyanakkor a tejtermelés szintjének fenntartása érdekében hajlamos saját tartalékainak mozgósítására, akár egészségének rovására is. Ezért kiemelten fontos a kiváló genetikai potenciállal rendelkező állományok teljes értékű takarmányozása, különben a kondíciójuk, majd a reprodukciós paramétereik, végül a tejtermelésük romlik.

A kutatás-fejlesztési projekt célja olyan hazai előállítású bendőstabil - vagyis a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő, a vékonybélből felszívódó - GMO-mentes takarmánykiegészítő kifejlesztése és gyakorlati alkalmazásának vizsgálata volt, amely a repcét állítja alternatívaként a pálmazsírral szemben.

A projekt során hangsúlyt kapott a szarvasmarha-állomány termelési mutatóinak vizsgálata mellett a tej összetételének, az állatok szaporodásbiológiai- és anyagcsereforgalmi mutatóinak folyamatos nyomon követése és elemzése is.

A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az importalapanyagot kiváltó termékek megfelelően működnek nagyüzemi körülmények között, használatával teljesen kiváltható a pálmazsír felhasználása.

A világjárvány és az ukrajnai háború miatt növekvő világpiaci árak, a tőzsdék hektikus ingadozása mellett az új termék piaci bevezetése azonban gazdaságossági okokból nem történt meg. A koncepció és a termékek csak akkor juthatnak nagyobb szerephez, ha a piac igényli a pálmazsír kiváltását, ezt a tej árában hajlandó kompenzálni, illetve ha a védett repcezsír gyártása olcsóbbá válhat. A fejlesztők reményei szerint az új megoldás a piaci helyzet normalizálódását követően gazdaságosabb, hatékonyabb tejtermelést fog eredményezni, így az állattenyésztés és azon belül a tejelő szervasmarha-tartás kevésbé lesz kiszolgáltatva a pálmazsír világpiaci áringadozásának.

Honlapja szerint a Hód-Mezőgazda Zrt. 2.800 hektár szántó hasznosítását és művelését végzi. Évente 3-4 ezer tonna kalászos és 5-6 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet, 1.600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt. A részvénytársaság mintegy 230 alkalmazottat foglalkoztat.

 

Overmatic Kft.Bozsity Bt.Swisspart/DroneoneNumizmatikMimiko Kft.Cad-ServerVarga AkkuDinaxLabornumIsterraDr. Barancsi ÁgnesWirax Kft.Bánfi Kft.HirezEtiveraCPDCEgerkas Kft.Szilvási Építők Kft.ContiregHotel HunorTermo Kft.NektárplastGordius Inox
PRINT LAPOK