Állat
Az idő pénz a tenyészbikavásárlás esetén is
2021. August 08.
Még nem késő tenyészbikát vásárolni mindazoknak, akik támogatást szeretnének igényelni szeptemberben, az idén is elérhető „tenyészbika beállítás de minimis támogatás” igénybevételével.

Az „idő azonban pénz” ebben az esetben is, hiszen jó minőségű tenyészállat kiválogatására mihamarabb szükség van, pláne ha a jó minőségért kifizetett extra ár egy része visszavándorol a vásárló zsebébe.

Ebben az évben – akárcsak a tavalyi szeptemberben – ez a lehetőség várja a tenyésztőket. Bár a nyár első felében még elég nagy csend volt jellemző a piacra, most azonban elindultak a vásárlások. Mivel az Agrárminisztérium által tervezett változtatások a célegyenesben vannak – bár ennek kihirdetése még nem történt meg – sokan vásárolnak fiatal minősített tenyészbikát, mert a változások érvénybelépésével kizárólag ezekre az egyedekre lehet majd felvenni a támogatást.

Tekintettel arra, hogy a kínálat csak kismértékben nő, így most a tavalyihoz képest jóval kevesebb túligénylésre számítanak a szakmai szervezetek. A támogatás igénybevételéről szóló rendeletet (41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet a tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról) olvasó közönség már bizonyára tisztában van vele, hogy az aktuálisan támogatott év – jelen esetben a 2021-es év – szeptemberében nyílik meg az elektronikus felület, mely a támogatások elektronikus beadására alkalmas. A kérelmeket szeptember 1. és 20. között lehet benyújtani az Államkincstár oldalán, azonban a rendelet szövege szerint „ebben az időpontban a kérelmet megelőző időszakban tenyésztésbe állított tenyészbikák után lehet támogatást igényelni.” A kérelmet megelőző időszak pedig (szintén a rendelet szövege szerint) a tárgyévet megelőző év szeptember 1. és tárgyév augusztus 31. közötti időszak (jelen esetben 2020 szeptember 1 és 2021 augusztus 31 közötti periódus).

A szakmai szervezetek és a NÉBIH statisztikai adatai alapján egy kis áttekintés következik, illetve a prognózis: miszerint a fiatal, minősített tenyészbikák (akik új lajstromszámot kapnak) nagyjából 10%-kal növekedtek meg, így a beadási létszám a tavalyinál kisebb mértékben emelkedik majd – amennyiben a jogszabály a tervek szerint változik, és az augusztusban bejelentésre kerül. A NÉBIH tájékoztatása alapján A 2020-as tárgyévben összesen mintegy 1994 tenyészbika kapott központi lajstromszámot. Ezek mintegy 73%-a (1470 egyed) volt húshasznú tenyészbika, a többi tejelő fajta. Ez a 2019-es évhez képest több, mint 20%-os emelkedés volt.

Nem csoda, hogy a már régebben tenyésztésbe állított bikákkal együtt – hiszen a rendelet szerint a változtatásig ezekre a tenyészbikára is igényelhető támogatás – a kérelmek jócskán „túlfutották” a keretet. Éppen ezért a visszaosztások majdnem a támogatás felét elvették a kérelmezőktől. Ha a rendelet változtatása tehát megtörténik, ekkora növekménnyel minden bizonnyal nem kell számolni, így a támogatási összeg a tavalyinál nagyobb lesz feltehetően. Erről egyébként több hírportál is cikkezett.

Ha tovább nézzük a statisztikai adatokat, láthatjuk a fajták megoszlását a tenyészbika előállításban. Nem meglepő, hogy a sort a limousin fajta kezdi 554 egyeddel, majd a charolais következik (404 egyed), az dobogó harmadik helyén pedig az angus áll 144 állattal. Ha a NÉBIH által közölt diagrammot megnézzük, láthatjuk, hogy a francia fajták együttesen több, mint a teljes új, minősülő tenyészbika populáció ¾-ét adták a 2020-as támogatási év adatai alapján. Ez nem meglepő, hiszen ezek a fajták inkább apai vonalban hódítanak, bár kétségtelen, hogy nőivarú létszámuk is folyamatosan nő. Ez a növekedés pedig nélkülözhetetlen a szelekciós nyomás erősítéséhez, hiszen minél nagyobb az anyaállomány, annál több a borjú, így nagyobb a válogatási lehetőség.

Általában a tenyészbika jelötek kiválogatása nem követi a beállított nőivarú tenyészállat utánpótlás létszámát, így a szelekció nagyobb nyomással van jelen, amely a kibocsátott tenyészbikák minőségét javítja az előrejelzések szerint. Vagyis annak a fajtának az esetében, ahol drasztikusan megnő a kibocsátott tenyészbikák száma, de a tehénlétszám közel állandó, ott nem várható nagy létszámú, magas minőségű portéka.

A kiváló tenyészállatok minősége attól is függ, hogy a kibocsátás során milyen vizsgálatokat végeznek a szakmai szervezetek. Ezek alapján a vizsgálatok alapján milyen szelekciót folytatnak, és a korrekt, megbízható adatokkal alátámasztott teljesítmény, milyen módszerekkel van összehasonlítva országos szinten. A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete ebben is élen jár. Szinte nincs más egyesület ugyanis, amely nem csak tenyészbika minősítéskor, hanem választáskor és éves üsző korban is rögzíti a testméreteket a súly mellett – ráadásul ezt erre a célra speciálisan „kiképzett” technikusok segítségével hajtja végre. Ez hozzánk legközelebb a fajtáink (limousin és blonde d’Aquitaine) hazájában Franciaországban érhető tetten.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy mi értelme a választott borjakat mérni. Kizárólag a borjak alapján tudunk az anyák teljesítményére következtetni (pl. 205 napos súly, magassági, szélességi méretek és izmoltsági pontok), márpedig a tenyészbika kiválasztás egyik alapja a tenyészbika nevelő anyák kiválogatása. Teljesen más eredményt kapok akkor, ha ezt a kiválogatást technikusok által pontosan megmért adatok alapján tesszük, és mást, mint amikor egyéni intuíciók alapján végezzük el ezt a becslést, mely valljuk be, ezutóbbi módon elég nagy hibahatárral hajtható végre. Nyilván ezen mérések mellett nem hanyagolható el a tenyészbika jelöltek teljesítményvizsgálata.

A sajátteljesítmény-vizsgálatot a pontos prognózis miatt érdemes genomikai és andrológiai vizsgálattal is kiegészíteni, s bár ezeknek a vizsgálatoknak a megbízhatóbb minőséget igazoló mivolta kétségtelen, erről a témáról most bővebben nem ejtünk szót. Nyilvánvaló, hogy „minőségi tenyészbikát” mindenki szeretne vásárolni, mégis sokan nem jutnak hozzá. Ennek oka az, hogy általában egy-egy tenyészbika csoport legjobbjait hamar kiválogatják a vevők. Éppen ezért aki lemarad, könnyen „kimaradhat”, mert a visszamaradó kínálat nem biztos, hogy megfelel a vevői ízlésnek.

Szerencsére a tenyészbika kibocsátás folyamatos, és a vevők is folyamatosan érkeznek, mégis az előző évhez viszonyítva 2021 első felében jócskán visszaesett a tenyészbika vásárlás. Nagyjából július elejéig ez a „halk, csendes” időszak jellemezte a keresletet, s csak most július második felének legelején indultak meg a vásárlások. Lehet, hogy a minisztérium rendeletmódosítási tervének kiszivárgása okozza az élénkülést, de lehet, hogy a támogatás közelsége indította be a „vásárlás gépezetét”, vagy talán az a jelenség elevenedett fel a vevők körében, amely tavaly július végét és augusztust jellemezte, nevezetesen, hogy már nem lehetett elérhető tenyészbikát kapni. Aki nem akar hasonlóképp járni, az most jobb, ha mihamarabb megkeresi tenyészbika jelöltjét – kiváltképp a tavalyinál magasabb támogatási összegre számítva, hiszen az előző fejezetekben említett okok miatt idén szűkebb tenyészbikakibocsátással számolunk.

Mindent összevetve nehéz döntés előtt áll minden tenyésztő vagy árutermelő gazda, amikor tenyészbikát választ, noha válogatni csak az tud, aki időben kezd vásárolni. Idén a kevésbé élénk piac miatt még viszonylag sok fiatal, minősített tenyészbika van a tenyésztőknél, ezért még talán nem késő elkezdeni a válogatást. Aki azonban sokáig halogatja a vásárlást, egyre kevesebb állat közül választhat, így a rendelkezésre álló portéka között egyre csökken az esély, hogy a leginkább kívánt egyedet találja meg. Márpedig az idő fogy, közeleg a támogatás beadási ideje. Nem szabad elfelejteni, hogy augusztus 31-én lezárul az idei támogatási idény, és az utolsó pillanatban a tavalyi évhez hasonlóan nem lehet már tenyészbikát találni. Éppen ezért most érdemes cselekedni, ha valaki támogatott tenyészbikát szeretne vásárolni.  Bővebb információt találhatnak olvasóink az egyesületi weblap (www.limousin.hu) tenyészállat forgalmazás menüpontjában az eladókról és a vásárlási lehetőségekről.

dr. Szücs Márton
ügyvezető igazgató
Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Borda Gépipari Kft.CemolkerBánfi Kft.3commLidra bannerBánfi Kft.Háromkő Bt.Sapiro TranszAgria BiztosításKaszás OltványRichter MérnökirodaAtukavíz Kft.Kovács GépszerVass AcélszerkezetLiemzoAgromenza Felső-Bácskai AgrolaborCrhysatoxMizse-PlastNanosegment/Digitális birtok bannerKirály-SzerszámRóna Tamás Kft.Royal NyomdaTexor Kft.WiraxHidromechanika Kft.LaborniteNovomix
PRINT LAPOK