Állat
A nyulak leggyakoribb betegségei és megelőzésük
2024. March 22.
Bár a nyulaknál csak néhány betegség fordulhat elő (a kutyákkal és a macskákkal összehasonlítva), természetes, hogy törekedni kell a jó egészségi állapot megőrzésére. A fertőző betegségeket kórokozók (vírusok, baktériumok, paraziták, gombák) okozzák és az állatok között terjednek.

Leggyakrabban a következő betegségek fordulnak elő:

Nyúlpestis (RHD, VHD, nyulak vérzéses vérmérgezése)
Ez a nyulak vírusos, gyorsan terjedő, magas incidenciával és mortalitással járó betegsége. Az átvitel közvetlen vagy közvetett. A tenyésztők gyakori leírása szerint a nyúl fulladásos tünetek kíséretében hirtelen elpusztul, az orrból pedig meg nem alvadt vér folyhat. A boncoláskor a szerveken vérzések találhatók, a kóros elváltozások túlnyomórészt a májban fordulnak elő. 2017-ben a betegség egy új formáját, az ún. RHDV2-t diagnosztizálták a Cseh Köztársaságban. Nincs rá gyógymód.

A hatékony megelőzés az oltóanyag gyártójának ütemterve szerinti védőoltás. A tenyésztési gyakorlatban bevált módszer, ha a tenyésznyulakat évente kétszer beoltják.

Mixomatózis (Myxomatozis)
Ezt egy dél-amerikai Pox-vírus okozza, amely származási helyén csak enyhébb tünetekkel járó megbetegedést okoz az ott honos nyúlfajokban. Amikor azonban az ’50-es években betelepítették a vírust Ausztráliába és Európába is, hogy a túlságosan elszaporodott nyúlállományt valahogy szabályozzák általa, hatalmas pusztítást vitt végbe. A vadon élő állatokban azóta kifejlődött egyfajta immunitás, a házinyulak számára azonban így is nagy veszélyt jelent a myxomatózis. A vadon élő és a házinyulak közötti közvetlen kapcsolat csak az egyik útja a vírus terjedésének. Hordozhatják azonban a bolhák is, melyek a nyulak fülében élnek, vagy akár a szúnyogok is, bár ez utóbbi inkább a melegebb éghajlatú országokra jellemző. A tünetek közül megemlítjük a szemek és a szemhéjak megduzzadását, amely végül az állat megvakulását idézi elő.

Vírusos, gyorsan lezajló betegség, amelyet kóros bőrelváltozások és magas láz jellemez. A fertőzés közvetlenül vagy közvetve (elsősorban vérszívó rovarok útján) terjed. Néhány nappal a fertőzés után megjelennek a betegség általános tünetei, amelyeket később jellegzetes myxomák kialakulása kísér a nyulak bőrén, különösen a fejen. A betegség előfordulása a szúró rovarok csúcstömegével jár együtt. Újabban a klinikai tünetek kevésbé kifejezettek a Cseh Köztársaságban, az egyének nagyobb hányada képes meggyógyulni, de a myxomák hegei megmaradnak. Nincs gyógymód.

A hatékony megelőzés az oltóanyag gyártójának ütemterve szerinti védőoltás. A tenyésztési gyakorlatban bevált módszer, ha a tenyésznyulakat évente kétszer beoltják.

Encefalitozoonózis
A betegséget az Encephalitozoon cuniculi egysejtű gomba (mikrosporidia) okozza. A Cseh Köztársaságban az utóbbi időben egyre gyakrabban diagnosztizálják ezt a betegséget, különösen a házinyulaknál. Általánosan bizonyított, hogy a nyulak jelentős része viszonylag hosszú ideig hordozza a kórokozót - nyilvánvaló kóros tünetek nélkül. A betegség klinikai tünetei elsősorban a stressz és a szervezet fokozott igénybevételéhez kapcsolódnak (pl. nyári meleg, extrém hideg, kimerültség, betegségből való felépülés, vemhesség és az utódok nevelése, stb.). A fő klinikai tünet az oldalra forduló fej (ami szabálytalan mozgást eredményez, a végstádiumban már nem lehetséges a mozgás) és a vese érintettsége. Van rá gyógymód, de hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű, különösen, ha a terápiát későn kezdik el.

Kokcidiózis (Coccidiosis)
Nyulaknál a hasmenés leggyakoribb - és egyben legsúlyosabb - előidézője egy élősködő. A kialakuló betegségnek (orvosi néven coccidiosisnak) két formája van: az egyik a bélrendszert, a másik a májat támadja meg. Ez utóbbit nevezik szaknyelven hepatikus ciccidiosisnak. A bélbetegségekért felelős Eimeria nevű belső élősködőnek nyolcnál is több faját különböztetik meg - ezek közül egyesek súlyosabb, mások enyhébb lefolyású betegséget okoznak. Némelyik rendkívül súlyos hasmenéssel jár, mely legtöbbször az állat elpusztulásával végződik, míg mások csupán a nyúl fejlődését hátráltatják. Hogy kiderüljön, melyik élősködő betegítette meg az állatot, székletmintát kell vinni az állatorvosnak kivizsgálásra. Mivel az élősködők nagyon könnyen terjednek, egyes nyúltápok olyan készítményeket (szaknyelven coccidiosztatikumokat) tartalmaznak, melyek megakadályozzák a betegség kialakulását. Sajnos még ezzel együtt sem lehetünk biztosak abban, hogy nem betegszik meg egyetlen nyulunk sem. Ha mindezek ellenére bekövetkezik, szulfonamid hatóanyagú gyógyszerekkel és folyadékterápiával könnyíthetünk a bajon.

A hepatikus coccidiosist az Eimeria steidea nevű élősködő okozza. Ez ellen azonban nem használnak még a coccidiosztatikumok sem. Szerencsére ez a májat megtámadó betegség ritkán jár súlyos következményekkel. Általában a máj megduzzadását és a nyúl fejlődésének lelassulását okozza. Az élősködők jelen vannak a fertőzött állat ürülékében, és nagyon nehéz megállítani a betegség terjedését, különösen nagy tenyészetekben, ahol sok nyulat tartanak együtt. A kritikus időszak a fiatal egyedek megfertőződése szempontjából az 5-7 hetes kor. A beteg nyulak letargikusak, gubbasztanak, kiszáradnak, és csikorgatják a fogukat. A kokcidiózis a betegség korai szakaszában kezelhető, de előrehaladott állapotban a prognózis kedvezőtlen. A megelőzés a megfelelő táplálkozás és a higiénikus környezet.

Fülrüh
A fülrüh (Psoroptes cuniculi) parazita okozta betegség, amelyet a fül és a külső hallójárat pörkös gyulladása és erős viszketés jellemez. Közvetlenül és közvetve is terjed. Megfelelő parazitaellenes szerekkel kezelhető.

Szőratkás fertőzés
Cheyletiella parazitovorax szőratka okozta parazita fertőzés, amely hatására kialakul a bőr pikkelyes gyulladása a háton és hátoldali régióban. A modern tudományos publikációk a szőratkát inkább kommenzalista élősködőknek tekintik, a túlszaporodás és parazitizmus akkor következik be, amikor a szervezet legyengül. Közvetlenül és közvetve is terjed. A betegség jellemzően inkább az idősebb nyulaknál fordul elő. A kezelés hasonló a fülrüh kezeléséhez.

Nyúl szifilisz
A Treponema cuniculi spirochéta által okozott bakteriális, krónikus betegség, amelyet a bőrön és a nemi szervek nyálkahártyáján, később a fejen és a fülön kialakuló, kéregszerű elváltozások jellemeznek. A betegség elhúzódó lefolyású, és a klinikai tünetek akár két hónappal a fertőzés után is jelentkezhetnek (a fertőzés többnyire közvetlenül a közösülés során következik be, de más átviteli utak is szóba kerülnek). A betegség antibiotikum injekciókkal kezelhető. A megelőzés a nyulak egészségi állapotának ellenőrzésével történik a fedeztetés előtt.

Nyúl nátha
Változó időtartamú bakteriális betegség, amely túlnyomórészt légzőszervi problémákkal jár. Fő okozójának a Pasteurella multocida (Pasteurellosis) baktérium tekinthető, de az állapotot szinte mindig más baktériumok kóros hatásai is kísérik. E fajok közül sokan természetes módon élnek a nyúl légutaiban, és csak akkor mutatnak kóros hatást, ha a szervezet legyengül (magasabb ammóniakoncentráció a levegőben, magasabb páratartalom, túlzsúfolt ketrecek, különböző fajtájú nyulak vegyes csoportjai, stb.). Egyéb lehetséges tünetei a tályogok kialakulása a bőrben vagy a belső szervekben. A betegség közvetlenül és közvetve is terjed. Cseppfertőzéssel azonban csak rövid távolságra adható át (egy adott tenyésztelep). Van rá gyógymód, de bonyolult.

A betegségek kezelése
A beteg nyulak diagnosztizálása és kezelése az állatorvos feladata.

A betegségek fenti leírása azt jelzi, hogy a nyulak számos betegségét a helytelen tartási, takarmányozási és kezelési gyakorlatok okozzák vagy bonyolítják. Ezért a nyulak jó egészségi állapotának megőrzését átfogó, úgynevezett megelőző gyógyászattal kell megközelíteni, amelynek során a gazdának biztosítania kell az optimális szintű takarmányozást, állattenyésztési módszert és állathigiéniát, mindezt rendszeres állatorvosi ellátással támogatva. Ez a megközelítés sikeres a nyulak egyes betegségeinek megelőzésében.


Aboszol 08.01.NRG Services Kft. 07.29.Mizse-PlastBerek-VízIlinoxMed-PlastNanosegment 09.08.IsterraErforg-AimForest PowerModinvestNektárplastSizolev 07.25.Charlie HűtőCad-ServerAgroforte GrainMagyar PékségPályázat Európa 08.01.Hotel Hunor - törölhetőBorda Gépipari Kft.GB-TradeKovács ImreOtis Bt.Lévay StúdióDPMG Zrt.MEVA-HUDigitasMagyar Kukorica Klub banner - törölhető
PRINT LAPOK