Élelmiszer
Kevesebb élőállatot vágnak
2022. June 10.
A tavalyi év azonos időszakához képest, az idei első negyedévben kevesebb marhát, sertést és csirkét vágnak a hazai vágóhídak - derült ki az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) felméréséből.

A szarvasmarha vágás esett vissza a legkevésbé, idén az első negyedévben 23 ezer példányt vágtak le, mely mindösszesen 1,2 százalékkal marad el a tavalyi évtől. A 23 ezer levágott szarvasmarha hasított, illetve tisztított súlyban 6.000 tonnát eredményezett.

Az idei év első három hónapjában 1,115 millió sertés, került a vágóhídakra, mely 8,2 százalékkal kevesebb, a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, ami 107 ezer tonnányi hasított, illetve tisztított súlyt eredményezett.

A baromfi esetében is közel hasonló tömegű húsról beszélhetünk, ám a majd 109 ezer tonnás eredményhez 46,3 millió baromfit vágtak le. A nagy számok ellenére, itt volt a legnagyobb a visszaesés, hisz ez 18,5%-kal kevesebb, mint 2021 első negyedévében. A baromfifélék csoportjában a csirke aránya 86 százalék. Az átlagnál jobban, 41 százalékkal esett vissza a libavágás, 62 százalékkal a kacsavágás, bár ezek aránya csupán 3,4, illetve 8,1 százalék. Az adatok alapján a pulyka az egyetlen, amelyből többet vágtak 2021 első negyedévéhez képest. A 3,6 százalékos emelkedés több mint 1,5 millió darabot jelent.     

A juhok vágása jelentősen elmarad a többitől, az alig 9 ezer darabos vágás majdnem 20 százalékos visszaesés éves összevetésben. Ezen belül a majdnem 850 anyajuh 40 tonna élősúlyt jelent - olvasható az MTI által szemlézett összefoglalóban.     

Az európai uniós tagországok kötelezettsége, hogy havi összesítést készítsenek a vágóhidakon levágott állatok számáról és súlyáról. Az adatok összeállítása az engedélyezett vágóhidak havi adatszolgáltatása alapján történik. Magyarországon jelenleg több mint 250 engedélyezett vágóhíd van, azonban az aktív létesítmények száma alacsonyabb.

 

Egerkas Kft.Overmatic Kft.Dr. Barancsi ÁgnesGordius InoxContiregTermo Kft.Szilvási Építők Kft.Swisspart/DroneoneBánfi Kft.EtiveraBozsity Bt.Wirax Kft.Cad-ServerLabornumDinaxNektárplastNumizmatikCPDCIsterraHotel HunorMimiko Kft.HirezVarga Akku
PRINT LAPOK