Élelmiszer
A nyúlhús egészséges
2022. March 25.
A nyúlágazat sikerrel szerepelt az állattenyésztési ágazatok fejlesztésére szóló pályázaton és az élelmiszer feldolgozási területen is félmilliárd forint értékben valósul meg fejlesztés – hangzott el a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon.

Az élelmiszer sokféleség gazdasági érték, hiszen az alap termékpályák hatékonyságnövelése mellett fontos figyelni a kiságazatokra, amelyek a sok lábon állás biztonságát adják. Emellett érték társadalmi szempontból is, hiszen az egészséges táplálkozásunk egyik alapja az, hogy minél többféle, egészséges terméket fogyasszunk - mondta köszöntőbeszédében Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a 2020. évi kormánydöntés alapján a Megújuló vidék, megújuló agrárium program indulásával az EU-s források megsokszorozására nyílt lehetőség. Ez azt jelenti, hogy 2021-2022-ben ugyanannyi pénzt fordíthatunk a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére mint az előző 7 évben. Ebben a helyzetben könnyebb a szakpolitikának meghatározni a fejlesztési irányokat és biztosítani a forrásokat. Ennek jó példája, hogy az elmúlt időszakban kiírt állattenyésztési ágazatok fejlesztésére szóló pályázaton a nyúlágazat sikerrel szerepelt, 18 pályázatot nyújtottak be közel hárommilliárd forint értékben. Talán még fontosabb, hogy az élelmiszer-feldolgozási felhívásra is négy nyúlágazati pályázat érkezett, itt körülbelül 500 millió forint értékben valósul meg fejlesztés.

A magyar nyúlhús kiváló, nemzetközi szinten elismert termék, több mint 95 százalékát exportáljuk. A legfontosabb feladat, hogy a hazai fogyasztók számára is elérhető legyen, mert természetesen öröm, ha külföldön jól szerepel, de még jobb, ha a magyar közönség ugyancsak megismeri és megkedveli a nyúlhúst. A hazai fogyasztásösztönzés területén már sikerült eredményeket elérni, hiszen szinte már minden hazai áruházlánc polcán megtalálhatóak a konyhakész termékek.

A fogyasztási adatok ismeretében van még hova fejlődni, hiszen az európai átlag 2 kg/fő, a magyar pedig ennek mindössze a tizede.

Német Zoltán, az Állatorvostudományi Egyetem szakembere Érték az élelmezésben című beszédében kitért arra, hogy a nyúlhús amellett, hogy finom, nagyon egészséges is, a XXI. század fehérjeforrása. Napjainkban 4-4,5 millió vágónyulat állítanak elő Magyarországon, amellyel a világ élvonalába tartozunk. A nyulat szója nélkül elő lehet állítani! A házinyúl nagy tömegben képes ipari melléktermékeket elfogyasztani, amelyeket nem lehet másra felhasználni, például a cukorrépa feldolgozásából hátramaradó anyagot.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke közölte: jelenleg Magyarországon 103-105 ezer anyanyúl termel folyamatosan, amelynek húsát értékesítik a fogyasztóknak. Hat elismert tenyésztő szervezet által, fajtánként meghatározva termelik a vágónyulat, egyikük egy őshonos állatfajta: a magyar óriás nyúl. A megtermelt húsmennyiséget 99 százalékban Magyarországon dolgozzák fel.

RollspedHotel Hunor - törölhetőMizse-PlastSamu GazdaboltSzilágyi HűtőVC 999 05.28.Charlie HűtőDamisol Kft.Máté-MetálPolgári BankDigitas Kft.MAPEI 05.20.NektárplastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMed-PlastPályázat Európa Kft.DPMG Zrt.Berek-VízErforg-AimBorda Gépipari Kft.GB TradeTitan ContainersAgro NatúrtápDerula 05.28.3commSteel ManufacturingAgroforte GrainMetall Kraft
PRINT LAPOK