Állat
Wagyu, a világ legdrágább marhahúsa
2021. October 12.
Akkor most wagyu, vagy kobei? Helyesebben szólva, mikor wagyu, mikor kobei? Egyszerű (?): minden kobei wagyu, de nem minden wagyu kobei.

A wagyu (ejtsd: vag ju) szó valamennyi japán szarvasmarha fajtára utal („Wa” japán kifejezés. Annyit jelent, hogy japán stílusú, a „Gyu” pedig szarvasmarhát jelent). 

Japánban a Krisztus után 2. század óta ismert őshonos igavonó szarvasmarha hosszú századokon keresztül táplálékként nem szolgált. A Meiji dinasztia hatalomra kerülésével, nyugati mintára divatba hozták a marhahúsfogyasztást. Ennek volt köszönhető, hogy az 1860-as évektől kezdve nyugat-európai fajtákkal kezdték keresztezni az őshonos fajtát, elsősorban az igavonó képességet kívánták fejleszteni, de a húsminőség javítása is cél volt. Az egzotikus fajtatiszta és keresztezett egyedekért jóval magasabb árat lehetett kérni. Ez a konjunktúra 1910-ben véget ért. Ettől kezdve már újabb nyugati keresztezésekre nem került sor és 1919-ben indult egy, a kormányzat által támogatott szelekciós program

Az I. világháború után a japán kormány úgy döntött, hogy a kiemelkedő minőséget mutató hazai és külföldi szarvasmarha fajtáknál támogatni kell a szelekciót és regisztrációt. Mivel addigra már nagyszámú európai vérvonal is bekerült Japánba, a genetikai állomány igen gazdag volt.

Ez a meglévő sokféleség, együtt az eredetileg is létező különböző hazai szarvasmarha fajtákkal lehetővé tette, hogy az ország különböző területein különböző kritériumoknak megfelelően szelektáljanak.

A II. világháború után a japán kormány lépéseket tett a regisztrációs folyamat racionalizálásra, és hivatalosan három fő wagyu szarvasmarha fajtát ismert el, melyek a következők: japán fekete, japán vörös és japán szarvatlan. 1948-ban megalakult a Nemzeti Wagyu Szarvasmarha Regisztrációs Szövetség.

A japán fekete fajtába számos eléggé különböző típus is beletartozott, és ez ma is így van (pl. Tottori, Tajima, vagy a Hiroshima vonal). A japán shorthornt hivatalosan csak 1957 után ismerték el, mint külön fajtát.

A japán feketén belül ismert 4 vérvonal közül a világban csak 3 érhető el.
- Tajima vérvonal: Hyōgo prefektúrában alkalmazott keresztező fajták: Shorthorn, Devon, Brown Swiss.
- Kedaka vérvonal: Tottori prefektúrában alkalmazott keresztező fajták: Shorthorn, Brown Swiss. 
- Shimane vérvonal: Shimane prefektúrában alkalmazott keresztező fajták: Shorthorn, Devon, Brown Swiss, Simmental, Ayrshire.

A japán kormány a hazai húsmarha ágazat védelmének érdekében szigorú törvényeket vezetett be, melyek betiltották az élő japán wagyu marha exportját. 1976-ban azonban négy wagyu marha került exportra az Egyesült Államokba: két Tottori fekete wagyu és két Kumamoto vörös wagyu bika. Ezután 1993-ban az USA ismét importált két hím és három nőstény Tajima marhát, 1994.-ben pedig 35 hímet és nőstényt, feketék és vörösek vegyesen. Az igazi japán wagyu, Tajima régió Hjógó tartományban kell, hogy a világra jöjjön és ott megy a vágóhídra is, átlagosan harminc hónapos korában. Lassan érő típusról van szó. A kobei marhákat ezekből válogatják ki, egy nagyon szigorú osztályozás alapján, amely a húsminőséget és a hús márványozottságát , színét és puhaságát veszi figyelembe (tehát az állat életében talán még csak sejthető, hogy melyik wagyuból lesz valódi kobei).

A domináns fekete Wagyu törzsek Tottoriban, Tajimában, Shimaneban és Okayamában találhatók. A Tajima (vagy Tadzsima) szarvasmarhát, ami Tajima régió Hjógó tartományából származik, eredetileg igavonásra tenyésztették. A wagyu az évek során kialakította azt a genetikai tulajdonságát, hogy a munkavégzéshez zsírtartalékot képzett, amit egyenletesen raktározott el az izmaiban, és nagyobb igénybevétel után gyorsan mozgósította. Ettől lesz a wagyu vajpuha, hiszen a zsírja szépen, egyenletesen márványozza a húst. Ma már Ausztráliában, Chilében, az USA-ban és már Európában is folyik a wagyu után-tenyésztése. Tiszta japán kobei viszont csak Japánban található, mivel nem exportálható.

A wagyu Európában még viszonylag szűk körben ismert, bár gasztronómiai berkekben nagy értéket képvisel, egy szinten van a szarvasgombával, vagy épp a libamájjal. De miért olyan különös ennek a fajtának a húsa? Japánban dús füvű legelőkön élnek és speciális takarmányt kapnak, ami gabonából, répából, burgonyából és csírából áll. Hormonkezelést, illetve antibiotikumokat egyáltalán nem használnak. Az állatokat a lehető legtermészetesebb körülmények között, ridegen, vagy legalább szabadba nyíló kifutókban tartják.

Óriási figyelmet szentelnek a fajta körültekintő tenyésztésre, melynek során az elsőrendű cél nem a szaporulat mennyisége, hanem a minőségi utódok biztosítása. Azokat a teheneket választják ki, akik kiváló húsminőségű borjakat tudnak produkálni. A wagyu viharos gyorsasággal vált népszerűvé Amerikában. A burger kedvelő amerikaiak ma már sorban állnak azért, hogy egy Wagyu Burgerért akár 40–50 dollárt is fizethessenek.

De mitől olyan különleges ezeknek az állatoknak a húsa? A wagyu marha húsának különlegessége a már már túlzásnak tűnő márványozottság. Ez a nagymértékű márványozottság biztosítja az ízek és zamatok kivételes mélységét, ami a wagyu steaket kulináris ínyencfalattá varázsolja. Ráadásul nem csak finom, hanem még egészséges is.

A kiemelten jó minőségét az egyszeresen telítetlen zsírsavak telített zsírsavakkal szembeni magas arányának köszönheti. Ezt tudományos kísérletek is alátámasztják, hiszen több amerikai egyetem is költött kutatási pénzeket a wagyu hús titkának a megfejtésére. Így aztán hivatalos jelentések támasztják alá, hogy a wagyu marha húsának fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Tehát, ha anyagilag nem okoz gondot, akkor alkalmas lehet koleszterincsökkentő diétákhoz is. Érdekes, hogy ez a különös zsírtartalom már kb. 7 Celsius fokon megolvad, elmesélhetetlen íz-orgiákat produkálva az ízlelőbimbókon.

A fentiek alapján nem csoda, hogy Japán nemzeti kincsnek minősítette a wagyu marhát és megtiltotta az állatok exportját. Ennek ellenére 1976-ban négy egyed, pontosabban két fekete Tottori Wagyu és két piros Kumamoto Wagyu bika került titokzatos módon az USA-ba. Ugyan a ’90-es években még szereztek néhány példányt, ennek ellenére a legkiválóbb vérvonalú, Japánon kívüli wagyu egyedek Ausztráliában találhatók. Az Európában található tenyészetek többsége is ausztrál alapokra építkezik.

Magyarországon, a szarvasmarha fajon belül japán fekete wy fajtatiszta populáció tenyésztése az alapvető célkitűzés. A fajtába tartozó egyes vérvonalak keresztezését alkalmazzák (Tajima, Kedaka, Shimane). A különböző fajtakeresztezéseket a piaci tapasztalatok alapján nem vetik el az aktuális vérhányad szigorú regisztrációja és tanúsítása mellett. Szaporítóanyag természetesen csak fajtatiszta termelhető, és forgalmazható.Megjegyzendő, hogy a „fajtatiszta” megjelölést a wagyu fajtánál megelőzi egy „tisztavérű” kategória, amely a mindkét nemben a felmenő ágon a japán származását jelenti.

A megengedett gén immigráció: annak széles lehetőségével kell élni a honosítás során, hiszen a jelenlegi hazai populáció csak így növelhető, illetve genetikai előrehaladás csak így generálható.

A wagyu szarvasmarhához egy mítosz is kapcsolódik, miszerint a szarvasmarhákat sörrel táplálják, szakéval permetezik őket, és naponta masszírozzák, azonban ez egyes források szerint nem igaz. Az viszont tény, hogy néha kefével átmasszírozzák az állatokat, hogy serkentsék a vérkeringést és enyhítsék a stresszt.A sörből annyi biztosan igaz, hogy bár nem Japánban, hanem egy walesi Wagyu gazdaságban a szarvasmarhák valóban kapnak helyi kézműves sört.

A wagyu húsa tehát a tenyésztés során az állatra fordított idő, energia, anyagi befektetés, és mindezek következtében a jó minőségű hús miatt olyan drága. A Japán Hús­szövetség A-tól C-ig vizsgálja a marhahúst aszerint, hogy 1 szarvasmarha mennyi magas minőségű húst képes adni. 1-től 5-ig pedig magát a húst minősítik 4 kritérium alapján: a márványozottság, a hús színe, a szerkezete és a zsír minősége szerint.

Shimane vérvonal: Shimane prefektúrában alkalmazott keresztező fajták: Shorthorn, Devon, Brown Swiss, Simmental, Ayrshire.

A japán kormány a hazai húsmarha ágazat védelmének érdekében szigorú törvényeket vezetett be, melyek betiltották az élő japán wagyu marha exportját. 1976-ban azonban négy wagyu marha került exportra az Egyesült Államokba: két Tottori fekete wagyu és két Kumamoto vörös wagyu bika. Ezután 1993-ban az USA ismét importált két hím és három nőstény Tajima marhát, 1994.-ben pedig 35 hímet és nőstényt, feketék és vörösek vegyesen. Az igazi japán wagyu, Tajima régió Hjógó tartományban kell, hogy a világra jöjjön és ott megy a vágóhídra is, átlagosan harminc hónapos korában. Lassan érő típusról van szó. A kobei marhákat ezekből válogatják ki, egy nagyon szigorú osztályozás alapján, amely a húsminőséget és a hús márványozottságát , színét és puhaságát veszi figyelembe (tehát az állat életében talán még csak sejthető, hogy melyik wagyuból lesz valódi kobei).

A domináns fekete Wagyu törzsek Tottoriban, Tajimában, Shimaneban és Okayamában találhatók. A Tajima (vagy Tadzsima) szarvasmarhát, ami Tajima régió Hjógó tartományából származik, eredetileg igavonásra tenyésztették. A wagyu az évek során kialakította azt a genetikai tulajdonságát, hogy a munkavégzéshez zsírtartalékot képzett, amit egyenletesen raktározott el az izmaiban, és nagyobb igénybevétel után gyorsan mozgósította. Ettől lesz a wagyu vajpuha, hiszen a zsírja szépen, egyenletesen márványozza a húst. Ma már Ausztráliában, Chilében, az USA-ban és már Európában is folyik a wagyu után-tenyésztése. Tiszta japán kobei viszont csak Japánban található, mivel nem exportálható.

A wagyu Európában még viszonylag szűk körben ismert, bár gasztronómiai berkekben nagy értéket képvisel, egy szinten van a szarvasgombával, vagy épp a libamájjal. De miért olyan különös ennek a fajtának a húsa? Japánban dús füvű legelőkön élnek és speciális takarmányt kapnak, ami gabonából, répából, burgonyából és csírából áll. Hormonkezelést, illetve antibiotikumokat egyáltalán nem használnak. Az állatokat a lehető legtermészetesebb körülmények között, ridegen, vagy legalább szabadba nyíló kifutókban tartják.

Óriási figyelmet szentelnek a fajta körültekintő tenyésztésre, melynek során az elsőrendű cél nem a szaporulat mennyisége, hanem a minőségi utódok biztosítása. Azokat a teheneket választják ki, akik kiváló húsminőségű borjakat tudnak produkálni. A wagyu viharos gyorsasággal vált népszerűvé Amerikában. A burger kedvelő amerikaiak ma már sorban állnak azért, hogy egy Wagyu Burgerért akár 40–50 dollárt is fizethessenek.

De mitől olyan különleges ezeknek az állatoknak a húsa? A wagyu marha húsának különlegessége a már már túlzásnak tűnő márványozottság. Ez a nagymértékű márványozottság biztosítja az ízek és zamatok kivételes mélységét, ami a wagyu steaket kulináris ínyencfalattá varázsolja. Ráadásul nem csak finom, hanem még egészséges is.

A kiemelten jó minőségét az egyszeresen telítetlen zsírsavak telített zsírsavakkal szembeni magas arányának köszönheti. Ezt tudományos kísérletek is alátámasztják, hiszen több amerikai egyetem is költött kutatási pénzeket a wagyu hús titkának a megfejtésére. Így aztán hivatalos jelentések támasztják alá, hogy a wagyu marha húsának fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Tehát, ha anyagilag nem okoz gondot, akkor alkalmas lehet koleszterincsökkentő diétákhoz is. Érdekes, hogy ez a különös zsírtartalom már kb. 7 Celsius fokon megolvad, elmesélhetetlen íz-orgiákat produkálva az ízlelőbimbókon.

A fentiek alapján nem csoda, hogy Japán nemzeti kincsnek minősítette a wagyu marhát és megtiltotta az állatok exportját. Ennek ellenére 1976-ban négy egyed, pontosabban két fekete Tottori Wagyu és két piros Kumamoto Wagyu bika került titokzatos módon az USA-ba. Ugyan a ’90-es években még szereztek néhány példányt, ennek ellenére a legkiválóbb vérvonalú, Japánon kívüli wagyu egyedek Ausztráliában találhatók. Az Európában található tenyészetek többsége is ausztrál alapokra építkezik.

Magyarországon, a szarvasmarha fajon belül japán fekete wy fajtatiszta populáció tenyésztése az alapvető célkitűzés. A fajtába tartozó egyes vérvonalak keresztezését alkalmazzák (Tajima, Kedaka, Shimane). A különböző fajtakeresztezéseket a piaci tapasztalatok alapján nem vetik el az aktuális vérhányad szigorú regisztrációja és tanúsítása mellett. Szaporítóanyag természetesen csak fajtatiszta termelhető, és forgalmazható.Megjegyzendő, hogy a „fajtatiszta” megjelölést a wagyu fajtánál megelőzi egy „tisztavérű” kategória, amely a mindkét nemben a felmenő ágon a japán származását jelenti.

A megengedett gén immigráció: annak széles lehetőségével kell élni a honosítás során, hiszen a jelenlegi hazai populáció csak így növelhető, illetve genetikai előrehaladás csak így generálható.

A wagyu szarvasmarhához egy mítosz is kapcsolódik, miszerint a szarvasmarhákat sörrel táplálják, szakéval permetezik őket, és naponta masszírozzák, azonban ez egyes források szerint nem igaz. Az viszont tény, hogy néha kefével átmasszírozzák az állatokat, hogy serkentsék a vérkeringést és enyhítsék a stresszt.A sörből annyi biztosan igaz, hogy bár nem Japánban, hanem egy walesi Wagyu gazdaságban a szarvasmarhák valóban kapnak helyi kézműves sört.

A wagyu húsa tehát a tenyésztés során az állatra fordított idő, energia, anyagi befektetés, és mindezek következtében a jó minőségű hús miatt olyan drága. A Japán Hús­szövetség A-tól C-ig vizsgálja a marhahúst aszerint, hogy 1 szarvasmarha mennyi magas minőségű húst képes adni. 1-től 5-ig pedig magát a húst minősítik 4 kritérium alapján: a márványozottság, a hús színe, a szerkezete és a zsír minősége szerint.

Manupackaging  11.03.Mgenerál 11.03.DPMG Zrt. 11.03.Zambelli Colorferr 11.12.ThermodinamiC  11.03.Robag 11.03.GB Trade 11.03.Fermy 2000 11.03.Gumiflex Kft. 11.03.Geolog 11.03.Gomép 11.03.Charolais Kft. 11.03.Hotel Hunor 11.12.Nyírség Hasso 11.03.Árpád Agrár Zrt. 11.03.Egex Plus 11.03.Rotograph 11.03.Agroforte Grain 11.03.Swiss Krono 11.03.Enersan 11.03.Wepifrost 11.12.Arosa 11.04.Baróti Győző - Güde Bolt 11.03.Med-Plast 11.04.Himalája Sóház 11.03.Blue Seed 11.03.Aluflex 11.03.Bakonybúvár 11.03.Cad-Server 11.03.
PRINT LAPOK