Növény
Betakarítottak, elvetettek
2021. December 02.
Novemberben lényegében befejeződtek hazánkban az őszi betakarítási és vetési munkák, nem minden esetben beszélhetünk sikerekről.

Az őszi eredményeket jelentős mértékben befolyásolta az augusztus-szeptemberi időszakban jelentkező aszály, amely elsősorban a kukorica terméskiesését okozta, a többi, nagy területen termesztett őszi betakarítású növényfajnál (napraforgó, szója) a károk mérsékeltebbek.

Az egymillió hektáron vetett kukoricából 6 millió tonnát takarítottak be. A 6 tonna/hektáros hozam az elmúlt öt év átlagánál 26%-kal kevesebb, a betakarított mennyiség 65-70%-a az elmúlt évek termésének, de a hazai igények kielégítésére elegendő.

A napraforgó 2,6 tonna/hektáros hozama 5-10%-kal gyengébb a tavalyi értékhez és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, így a 655 ezer hektáros területről összesen 1,7 millió tonna napraforgó került a raktárakba, ez lényegében megegyezik az elmúlt évek mennyiségével.

A szója 63 ezer hektáros területéről 2,6 tonna/hektár hozammal 164 ezer tonna termést takarítottak be, ami megegyezik a tavalyi év eredményével, de az elmúlt öt év átlagához képest 6%-kal alacsonyabb.

Ami a vetést illeti, őszi búzából 960 ezer hektár a várható vetésterület, ami kb. 10%-kal magasabb az egy évvel korábbi értéknél, s ez megegyezik az elmúlt öt év átlagával. Őszi árpát 2021-ben 261 ezer hektáron vetettek, amely a tavalyi értéknél közel 10%-kal, az elmúlt öt év átlagánál pedig 18%-kal magasabb.

Az agrártárca szerint a nehézségek ellenére az idei betakarítási és vetési munkák sikeresek, az ország ellátása biztosított a 2022. évi termés megérkezéséig.

Cad-ServerLani ÉpítőEtiveraStarfol PluszLabornumEupackAtukavíz Kft.Hotel HunorEndilineHunitechWiraxHerbamixNektárplastTermo Kft.De-Ba Kft.QS 2000ColasDinaxGalgóczi AutóGordius InoxRugócenterHorizont GlobalKer-TészSwisspartsMizseplastAkvastop Contireg
PRINT LAPOK