Növény
Erdőre alapozó innovációk
2024. April 02.
Az erdők az ország zöld vagyonának stratégiai fontosságú elemét jelentik. A kormányzat támogatja az erdőre alapozó innovációk megvalósulását, mivel azok közvetlenül hozzájárulnak az erdők megőrzéséhez és gyarapításához, így a klímasemlegességi célok eléréséhez is.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára fogalmazott így az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett konferencián.

Az ENSZ a 2024-es Erdők Nemzetközi Napja középpontjába az innovációt állította, amely Zambó Péter szerint kiemelt szerepet tölt be a hazai erdőkezelés irányaiban: nemcsak új technikai megoldásokat jelent, hanem új szemléletmódot, új szervezeti struktúrák kialakítását is kívánja. Mindezek a jogszabályokkal összhangban támogatják az innovatív megoldások gyakorlatba történő átültetését.

„Az erdők fenntartható kezelésére alapozva tudatosan kell építenünk az erdő alapú gazdaság rendszerét, amelyben a biodiverzitás növelése mellett a faipar és a faanyag-felhasználás fejlesztése, valamint a turisztika a leginkább kiemelt területek” – hangsúlyozta az államtitkár, aki kifejtette, hogy az erdőkezelés célrendszerének túl kell mutatnia pusztán a gazdasági javak termelésén. Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy az erdőknek nem a faanyag az egyetlen terméke, hanem ökoszisztémaként számos más szolgáltatást is nyújtanak.

Ezek közül egyre több piaci termékként is kezdi megállni a helyét, ilyen a turisztika, és ilyen potenciál rejlik a széntárolási képességekben. Az erdő számos fontos haszna azonban nem piacosítható, fenntartásukat a gazdasági tevékenység eredményének kell fedeznie. Ilyenek például a természet védelméhez, az egészség- és klímavédelemhez vagy a biodiverzitás növeléséhez kapcsolódó szolgáltatások, amelyek ugyanolyan fontosak a társadalom számára.

Az innováció egyik legfontosabb terepe a klímavédelem és a szénmegkötés. Ez a terület kétségtelenül az erdőkkel kapcsolatos gondolkodás központi kérdése napjainkban. Hazánk a klímasemlegesség terén megfogalmazott célkitűzéseiben jelentősen alapoz a meglévő erdőkre és a fával borított területek gyarapítására. „Az erdők elnyelő képessége kell ahhoz, hogy a 2050-re kitűzött zéró kibocsátási egyenleget elérjük. A sikerhez olyan innovációkra van szükség, amelyek a változó környezeti viszonyok között hozzájárulnak az erdők fenntartásához, a faanyag tartós szénraktárként történő hasznosításához, és a nagy karbonlábnyomú termékek faalapú helyettesítéséhez” – világított rá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az agrártárca alapvető célkitűzése a faanyagot használó teljes terméklánc együttes értékelése és kezelése. Fontos támogatni a faanyag tartós beépítésének gondolatkörét és a bioenergetikai felhasználás korszerűsítését, a volumen növelését.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából miniszteri kitüntetéseket vehettek át azok a magyar szakemberek, akik szakmai munkája szorosan kapcsolódik a világnap „Erdők és innováció – új megoldások egy jobb világért” gondolatköréhez. Az ünnepséggel összefüggésben rendezett szakmai konferencia bepillantást engedett az innováció irányaiba és a kortárs magyar erdőtudományba is, többek között a távérzékelés, a digitalizáció, a faépítészet és a körforgásos gazdaság finanszírozásának területén.

A díjazottak listája ITT megtekinthető.


 

Cincilla2Hajdú László diófa banner - törölhetőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSzilágyi HűtőGordius Solution tenderSzamos AblakHotel Hunor - törölhetőSzalkai és TársaGyümölcsgépDerulaFórum Plussz Kft,Orbán KályhaAgrologica 04.17.Atukavíz1 05.01.-igHorváth és HuszárCincillaAtukavíz3Atukavíz2Magyar Pékség Kft.Agroforte GrainCharlie HűtőFormula GPVC 999 05.02.Máté Metál 04.17.DPMG Zrt.Pályázat Európa Kft.Agro NatúrtápIvóvíz6
PRINT LAPOK