Növény
Tovább támogatják az öntözésfejlesztést
2024. April 06.
A Vidékfejlesztési Program keretében újabb 40 vízgazdálkodási projekt részesült hozzávetőlegesen 19,5 milliárd forint támogatásban, így a konstrukcióban összesen mintegy 110 milliárd forint összegű támogatás odaítélése történt meg.

A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz és egyben növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését – indokolt Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Az öntözött területek nagyságának folyamatos és jelentős növelése a cél a következő években is.

A Vidékfejlesztési Program keretében hosszú éveken át volt elérhető „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” elnevezésű kiírás. A felhívás átfogóan biztosított fejlesztési forrást minden, az öntözéshez kapcsolódó tevékenységhez, így többek között új vízkivételi művek kialakításához, új öntözőgépek és csővezetékek telepítéséhez, valamint az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez is.

A mind gyakoribbá és hosszabbá váló száraz időszakok miatt víz megtartását segítő gazdálkodási gyakorlatok ösztönzése mellett a kormány a most záruló Vidékfejlesztési Programban, illetve az új támogatási időszakban is prioritásként tekint az öntözésfejlesztésre.

Az agártárca már dolgozik a KAP Stratégiai Terv keretei között meghirdetésre kerülő új vízgazdálkodási projektek megvalósítását segítő támogatási konstrukción, melyet az előzetesen meghirdetett menetrend szerint várhatóan még ez év tavaszán megismerhetnek az érdeklődők.

Az öntözésfejlesztés beruházási oldalának folyamatos támogatása mellett nagy segítséget jelent, hogy a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is átvállalja a kormányzat a mezőgazdasági vízszolgáltatás anyagi terheit, azaz a gazdálkodók mentesülnek az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól.


VC 999 05.28.Titan ContainersBorda Gépipari Kft.Derula 05.28.Hotel Hunor - törölhetőGB TradeCharlie HűtőRollspedDPMG Zrt.MAPEI 05.20.Steel Manufacturing3commBerek-VízDigitas Kft.Pályázat Európa Kft.NektárplastPolgári BankAgroforte GrainSamu GazdaboltMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMetall KraftMizse-PlastErforg-AimMed-PlastAgro NatúrtápMáté-MetálSzilágyi HűtőDamisol Kft.
PRINT LAPOK