Köztér
Megalakult az Országos Vadgazdálkodási Tanács
2022. May 14.
Május 11-én tartotta alakuló ülését az Agrárminisztériumban az Országos Vadgazdálkodási Tanács, létrejöttétől a korábbitól hatékonyabb testületi és ágazati működést várnak.

A Tanács ugyanis kiemelten fontos szerepet játszik a vadgazdálkodási szakmapolitikai célok megfogalmazásában, a vadgazdálkodás, vadászati igazgatás és kutatás szakmai és érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő egységes álláspontjának megformálásában.

Az eseményen Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára elmondta: a vad védelmét és a fenntartható vadgazdálkodást érintő kérdések megtárgyalásához, a vadgazdálkodás széles körű társadalmi és tudományos szakmai megalapozása, valamint az állami tulajdonú vad védelméhez fűződő érdekek közti összhang megteremtése érdekében a tanácsnak kiemelt szerepe lesz az elkövetkező időszakban. E célok elérése érdekében a jogalkotó a tagok kiválasztása során arra törekedett, hogy minden érintett ágazat képviseltesse magát a Tanács munkájában, így a vadgazdálkodók mellett a természetvédők, az erdőgazdálkodók, mezőgazdálkodók és az országos főállatorvos is helyet kapott.

Az alakuló ülésen az elmúlt évek tevékenységének eredményeként Kovács Ferenc, a Vadgazdálkodási Főosztály vezetője beszámolt az ágazatot érintő jogszabályváltozásokról, valamint ismertette a közeljövőben tervezett változásokat is. Tekintettel arra, hogy a tanács a vadászattal, a vadgazdálkodással összefüggő jogszabálytervezetről is véleményt nyilváníthat, így fontos szerepet fog játszani a jogszabályok előkészítése során, elősegítve ezzel a jogi szabályozás sokoldalú megalapozását és a végrehajthatóság javítását. 

Az Országos Vadgazdálkodási Tanács újbóli felállásával a vadgazdálkodási szakigazgatás célja egy, a korábbiaknál eredményesebben funkcionáló, a vadgazdálkodási ágazatot hatékonyan előremozdító és összefogó testület működtetése.

Címlapfotó: Pelsőczy Csaba (Agrárminisztérium)

Egerkas Kft.Starfol pluszBodrogközi Nonprofit biztosítóVarga AkkuSzilvási Építők Kft.Overmatic Kft.Integrál-BauFer-ErFaforgács CemolkerBánfi Kft.Zephyr Kft.Termo Kft.Agria BiztosításWirax Kft.Halas TűzvédelemRogemano SeedsIlinoxLemezcentrum Kft.Murár DrótCívisagroEtiveraLani ÉpítőSZTE3commBozsity KevefémMetalconstructPetraplast Kft.
PRINT LAPOK