Köztér
Belvíz az Alföldön
2023. December 15.
A csapadékos időjárásban az Alföld déli és keleti tájain egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága, ami nem tesz jót az őszi vetéseknek – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

Az átmeneti szárazabb időszak után ismét csapadékosabbra fordult az időjárás, és november utolsó napjaiban az igazi tél is beköszöntött. Az elmúlt harminc napban a déli és az északkeleti országrészben sokfelé 50-80 milliméterrel, míg máshol 10-40 milliméterrel esett több csapadék az ilyenkor szokásosnál. A talaj felső félméteres rétege sokfelé telített, az Alföldön egyre nagyobb területeken jelentkezik belvíz.

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, amelyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj.

A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot, az árpára már jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig többfelé 3-5 leveles állapotban van.


GB TradeDamisol Kft.Steel ManufacturingAgroforte GrainSzilágyi HűtőTitan ContainersDigitas Kft.Derula 05.28.DPMG Zrt.Pályázat Európa Kft.Metall KraftHotel Hunor - törölhetőRollspedMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSamu GazdaboltNektárplastMizse-Plast3commMAPEI 05.20.Agro NatúrtápMed-PlastCharlie HűtőBorda Gépipari Kft.Polgári BankErforg-AimBerek-VízMáté-MetálVC 999 05.28.
PRINT LAPOK