Köztér
Hódmezővásárhelyi az év talaja
2023. December 14.
Idén a Magyarország Talaja címet a hódmezővásárhelyi talajszelvény kapta a Magyar Talajtani Társaság által szervezett közönségszavazás alapján – jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Év Talaja 2023 szakmai konferencián.

Az ENSZ kezdeményezésére 2013 óta ünneplik a világnapját a talajnak, amelynek fontosságára, védelmére szükséges ráirányítani a figyelmet. Ugyanis a világ élelmiszereinek 95 százalékát, közvetlen vagy közvetlen úton, a talaj szolgáltatja, de az egészséges környezet, a tiszta víz sem képzelhető el a talajok által biztosított „szolgáltatás” nélkül.

2023-tól több, a gazdálkodást érintő, talajok védelmét szolgáló kötelező előírás lépett életbe és az Agrár-ökológiai Programban további arra ösztönző támogatást építettek be, ami jelentős változást hoz a talajainkat érintő gazdálkodási gyakorlatban. A nagyobb lejtésű területeken a további talajeróziót gátló művelési előírások, a folyamatos talajtakarás fenntartásának ösztönzése vagy a forgatás nélküli talajművelés pénzügyi ösztönzővel történő elismerése mindezt a szakmailag nagyon fontos célt kívánják a gazdálkodóknál elérni.

Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll, ezért különösen fontos az, hogy a termőföldre, a talajra mindannyian rendkívül fontos környezeti erőforrásként és egyben gazdasági tényezőként tekintsünk. Az új Közös Agrárpolitika számos – a talajt is kiemelten érintő – fenntarthatósági szempontot fogalmaz meg, a szakpolitika célja pedig a célok és intézkedések összehangolása.

Idén is folyatódott az Agrárminisztérium és a Magyar Talajtani Társaság (MTT) együttműködésében tavaly indult kezdeményezés, melynek során megválasztották az Év Talaját. Az MTT felhívására összesen kilenc pályázat érkezett, a nyertesről a nagyközönség szavazatai alapján döntöttek. A győztes a hódmezővásárhelyi talajszelvény lett, ami az idei, XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hód-Mezőgazda Tanösvényének talajszelvénye.


Berek-VízDerula 05.28.Med-PlastRollspedAgro NatúrtápPolgári BankMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Titan ContainersMáté-MetálVC 999 05.28.Metall KraftCharlie HűtőSteel ManufacturingMAPEI 05.20.3commHotel Hunor - törölhetőMizse-PlastAgroforte GrainNektárplastErforg-AimBorda Gépipari Kft.DPMG Zrt.Digitas Kft.GB TradeDamisol Kft.Samu GazdaboltSzilágyi Hűtő
PRINT LAPOK