Köztér
Bővülő kibocsátás
2022. December 17.
A magyar mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá.

A teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké egy százalékkal nőtt - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta. A ráfordítások jelentős drágulása az állattenyésztést is visszavetette.

A gabonafélék mennyisége összességében 37, ezen belül a kukoricáé 57, a zabé 51, a rozsé 32, a búzáé 18 és az árpáé 10 százalékkal esett vissza.

A repce termésmennyisége 38, a napraforgóé 35 százalékkal lett kisebb, a fehérjenövényeké és a dohányé szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 34 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények volumene 9,7, a kertészeti termékeké 7,8, a burgonyáé 16 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt. Az őszibarack termésmennyisége az előző év alacsony bázisához képest 65 százalékkal növekedett, ezzel szemben a szőlő mennyisége 1,9 százalékkal csökkent.

Az állattenyésztés teljes termelési volumenének 6,1 százalékos visszaesésén belül az élő állatok termelése 8, az állati termékek termelése 2 százalékkal csökkent.


NektárplastVC 999 05.28.Berek-VízDPMG Zrt.Mizse-PlastErforg-AimMáté-MetálCharlie HűtőSteel ManufacturingSzilágyi Hűtő3commMetall KraftPályázat Európa Kft.Digitas Kft.Agro NatúrtápMAPEI 05.20.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőPolgári BankTitan ContainersBorda Gépipari Kft.Damisol Kft.RollspedDerula 05.28.GB TradeMed-PlastSamu GazdaboltHotel Hunor - törölhetőAgroforte Grain
PRINT LAPOK