Élelmiszer
Vizsgálták az Árfigyelőt
2024. May 09.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók védelme érdekében az Árfigyelő rendszer legolcsóbb élelmiszereit ellenőrizte. Az előírt követelményeknek egy párizsi kivételével minden termék megfelelt.

Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során öt élelmiszercsoport három-három termékét vizsgálták a szakemberek.

Mint ismert, az Árfigyelő rendszerben megjelenő élelmiszerek minőségét vizsgáló ellenőrzés-sorozatot indított a Nébih. A vizsgálat elsődleges célja, hogy a magyar emberek biztosak lehessenek benne, nem csak olcsó, de minőségileg is kifogástalan termékekhez jutnak hozzá.

Az első célellenőrzés alkalmával az alapélelmiszerekre fókuszáltak az ellenőrök: búzaliszt, kenyér, UHT tej, tojás és párizsi került a hatósági kosárba. A vizsgált termékeket az Árfigyelő rendszer segítségével választották ki. Élelmiszercsoportonként a három legolcsóbb terméket ellenőrizték a szakemberek, ügyelve arra, hogy azok különböző üzletláncok kínálatából kerüljenek ki.

A hatóság a termékek legfontosabb minőségi paramétereit ellenőrizte, mint például a tej esetében a zsír-, a búza finomlisztnél a hamu- vagy a párizsiban a kalciumtartalom. A vizsgált 15 termékből egy párizsival volt probléma. A kifogásolt, nem hazai előállítású pulykapárizsi kalciumtartalma meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt határértéket. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a termék tartalmaz csontokról mechanikusan lefejtett húst (MSM) is, amit azonban az összetevők között nem jelöltek. A termék kapcsán hatósági eljárás indult, mely során élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is számíthat a felelős magyarországi forgalmazó.

Az Agrárminisztérium és a Nébih a továbbiakban is mindent megtesz a magyar fogyasztók érdekeinek védelméért. Ennek részeként a jövőben további célellenőrzéseket végez majd a hatóság az Árfigyelő rendszer küldetésének hatékony támogatása érdekében, hogy az átlátható árak mellett a termékek minősége se lehessen kérdéses – hangsúlyozta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.


Agroforte GrainAgro NatúrtápCharlie HűtőRollspedPályázat Európa Kft.GB TradeMizse-PlastNektárplastDamisol Kft.Derula 05.28.Erforg-AimMAPEI 05.20.Berek-VízDPMG Zrt.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőSzilágyi HűtőMed-Plast3commBorda Gépipari Kft.Polgári BankHotel Hunor - törölhetőVC 999 05.28.Máté-MetálDigitas Kft.Samu GazdaboltSteel ManufacturingMetall KraftTitan Containers
PRINT LAPOK