Piactér
Vízkezelés, különös tekintettel az itatóvizekre
2023. November 14.
Az állattartó telepek működésének egyik alapvető eleme azok megfelelő minőségű vízzel való ellátása. Ez a követelmény sajnos csak időről-időre kerül reflektorfénybe – főleg, ha valamilyen komoly probléma (fertőzések, kiugró elhullás stb.) kapcsán a média szárnyára veszi.

Fiatalabb olvasóink számára érdekes lehet, hogy már 1981-ben magyar szabvány foglalkozott az állattartó telepek vízellátásával (MSZ 10-158-3:1981) majd egy évvel később az állattartó telepek itatóvizének minőségével ( MSZ 319:1982). Tudjuk, hogy azóta az idő haladt, de a téma aktualitása cseppet sem változott. A kor igényeinek megfelelő vízellátó rendszer és vízminőség komoly hatással van a termelő üzemek gazdaságos működésére és a kikerülő termékek minőségére.

A mai kor igényeinek megfelelő vízellátó rendszer kristálytiszta, kémiai és mikrobiológiai összetevőit tekintve ivóvíz minőségű vizet szolgáltat a személyzet, az állatok és a technológiai felhasználás céljára.

Hogyan lehet elérni ezt a célt?

  • a telepre beérkező nyersvíz mechanikai szűrésével
  • a víz kémiai összetevőinek beállításával, hogy a víz „egyensúlyban” legyen, azaz ne váljon ki a vízkő, de ne is támadja meg a fém alkatrészeket, ne okozzon korróziót. Ha nem vízműtől érkezik a víz, hanem saját kútból, akkor feltétlenül szükség van a kútvíz elemzésére, mert annak alapján derül ki, hogy arzénmentesíteni, vas-mangántalanítani, nitrátmentesíteni vagy esetleg lágyítani kell-e felhasználás előtt a kútvizet.
  • a vízben megfelelő fertőtlenítőszer-szint biztosításával, hogy a kórokozó mikrobák elpusztuljanak, de legalább inaktívvá váljanak.

A DINAX Vízkezelési Kft. - több, mint 25 éves tapasztalatai birtokában – ajánlja termékeit és víztechnológia tervező kapacitását állattartó telepek vízellátó rendszerének tervezésére és a vízrendszer üzemeltetéséhez szükséges vegyszerek szállítására.

Mechanikai szűrés:
Javasolt a teljes bejövő vízmennyiség szűrése 100 mikronos öntisztító és/vagy automata szűrővel

Kémiai összetevők beállítása:
Szerencsés esetben ez csak a víz pH értékének (savasság-lúgosság) beállítását jelenti, ami megoldható egy pH szabályozó berendezés beépítésével, ami után a felhasznált víz pH értékét az automata a kívánt értéken fogja tartani. A pH csökkentésére használható a DINAX MÍNUSZ F termék, a pH növelésére pedig a pH plusz F termék.

Amennyiben a kútvíz összetétele nem felel meg az ivóvíz követelményeinek, akkor a nem kívánt összetevő eltávolítására a megfelelő berendezést kell megtervezni és üzembe helyezni (pl.: vastalanító).

Fertőtlenítőszer-szint biztosítása:
A mechanikailag szűrt és szükség szerint kezelt vízhez fertőtlenítőszert kell adagolni a szer által megkívánt koncentrációban úgy, hogy az minden végponton (csapon, itató szelepen) mérhető legyen.

Többféle engedélyezett fertőtlenítőszer közül lehet választani: klóros: Dinax Klorin F, klórmentes (hidrogén-peroxid  ezüst-alapú): Dewasil, klórdioxid alapú: DINOX 03

Med-PlastAgroplast kft.Kén Kft.LidraCad-ServerGo-Mo Kft.Atukavíz2Forest PowerMizse-PlastBorda Gépipari Kft.DosanBerek-VízAtukavíz3Hajdú László diófa banerIsterraKaunisErforg-AimKirály és Király banner 24.03.17-igSóstótarg3commMg. FalkerFém- ls Faipari SzövetkezetDigitasGB TradeDamisolAtukavíz1Magyar Kukorica Klub bannerHotel Hunor
PRINT LAPOK