Növény
Vetőmagokat vizsgáltak
2024. June 01.
Az ültetési szezonra való tekintettel a hatóság vetőmagmintákat ellenőrzött az elmúlt időszakban. A szakértők a mintákat különböző áruházláncokból, gazdaboltokból és kiszerelőktől szerezték be az ország egész területéről.

Az illetékes vármegyei kormányhivatalok szakemberei tisztaság és csírázóképesség vizsgálata céljából vettek mintát összesen 78 darab kistasakos zöldségvetőmagból.

Négy fajból (csemegekukorica, retek, saláta és uborka) fajonként mintegy 20-20 terméket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A vizsgálatok eredményei alapján a kistasakos vetőmagok tisztasága minden esetben megfelelőnek bizonyult. A csírázóképesség tekintetében a minták 93,6%-a megfelelt a szabványokban előírt követelményeknek. Az előírásoknak mindössze 5 tétel nem felelt meg. Ezen tételek kapcsán a vásárlók védelmének érdekében a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket.

A megfelelő termés elérésének első lépéseként a kistasakos vetőmagok vásárlásakor minden esetben célszerű ellenőrizni a csomagoláson szereplő lejárati dátumot és az azonosító számot. Emellett érdemes figyelembe venni a tasakokon (általában) feltüntetett, a forgalmazó által ajánlott termesztéstechnológiát is.

A hibrid vetőmagok esetében nem javasolt a magfogás és az újravetés, hanem évről évre új tételek vásárlása ajánlott, a megfelelő termésbiztonság érdekében.


Szentmihályi-gép Kft.Hotel Hunor - törölhetőVanessia 07.10.AlbaNord 07.10.Meva-huKrátkiBureau Veritas 07.10.MAPEI 07.10.Wirax Kft.CoolCleanZambelli COLORFERR Kft.07.02.TMKKovács Imre e.v.ElsóÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőLévay Stúdió 07.10.Lábatlan VasbetonTenzi Kft.Varga és Tsai Kft.Farkas és TársaiModinvestSZTE
PRINT LAPOK