Köztér
Vetőmaggal segít az agrártárca
2022. April 15.
Húszmillió forint értékű kukorica és napraforgó vetőmagot, valamint burgonya vetőgumót adományoz az Agrárminisztérium a háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai gazdáknak – adta hírül a szaktárca.

Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz-ukrán konfliktus jelentős kihívás elé állítja az agráriumot. Kárpátalján sok gazda, ha meg is szeretné művelni a szántóterületeit, azok bevetésére vagy beültetésére már nincs lehetősége. A háború okozta kereskedelmi nehézségek közepette ugyanis helyben nem lehet megfelelő mennyiségű növényi szaporítóanyaghoz jutni. A fegyveres konfliktus kirobbanása óta az Agrárminisztérium és magyar gazdaszervezetek több módon is segítették a bajba jutott határon túli termelőket. A kárpátaljai gazdák ezután is számíthatnak az anyaországra, illetve Magyarország támogatására.

Nagy István bejelentette, hogy az Agrárminisztérium a mezőgazdasági évkezdést segítendő tízezer kilogramm kukorica vetőmagot, ötszáz kilogramm napraforgó vetőmagot és háromezer kilogramm burgonya vetőgumót juttat el térítésmentesen olyan kárpátaljai gazdálkodóknak, akik a háborús helyzet okozta ellátási nehézségek miatt nem jutottak elegendő vetőmaghoz, így nem tudták bevetni, illetve beültetni szántóterületeiket. A vetőmagok néhány napon belül eljutnak Kárpátaljára, hiszen a kukoricának, a napraforgónak és a burgonyának is gyorsan a talajba kell kerülnie ahhoz, hogy biztosan termést hozzon.

A Növényvédelmi Szövetség multinacionális tagvállalatai  közvetlen koordinációval, az Innovatív Állatgyógyszergyártók Képviselőinek Magyarországi Egyesülete tagjai pedig állatgyógyászati termékek felajánlásával veszik ki a részüket az ukrán mezőgazdaság támogatásából.

Korábban Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért és Janez  Lenarčič válságkezelésért felelős biztos az uniós agárminiszterektől kért segítséget Ukrajna számára a mezőgazdasági nyersanyagok, a vetőmagok, a műtrágya és az állatgyógyászati eszközök, illetve gyógyszerek tekintetében. Az élelmiszer-ellátás biztonságának megőrzése és az élelmiszerrendszer ellenállóképességének megerősítése különösen fontos a jelenlegi helyzetben, ezért is segítenek a magyarok.

Varga AkkuMimiko Kft.EtiveraDr. Barancsi ÁgnesGordius InoxLabornumCad-ServerBánfi Kft.DinaxOvermatic Kft.CPDCTermo Kft.HirezSzilvási Építők Kft.Hotel HunorBozsity Bt.NektárplastContiregSwisspart/DroneoneIsterraNumizmatikWirax Kft.Egerkas Kft.
PRINT LAPOK