Növény
Versenyképes a magyar vetőmagtermesztés
2023. November 30.
A hazai agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát a hazai minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják - jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Beszédében a tárcavezető a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megalapításának 30 éves jubileumi rendezvényén, Siófokon arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzései nem változtak az elmúlt három évtizedben: mindig a magyar vetőmag előállítás fenntartásáért dolgoztak. Mindenkor olyan termékeket biztosítottak, amelyek kielégítik a hazai gazdálkodók igényeit, és követik a változó gazdasági és nem utolsó sorban környezeti, éghajlati viszonyokat is. A szakmai alapvetéseket és a mindennapi kenyerünket nem veszélyeztethetik divatos ideológiák. Az a közös feladatunk, hogy megfelelő válaszokat találjunk a társadalmi igényekre és kihívásokra – tette hozzá.

A miniszter szerint kitért a vetőmag ágazat is nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés, az érdekképviseleti szervezet pedig a magyar kormány stratégiai partnere, ezért közösen kell dolgozni azon, hogy továbbra is biztosítsák az aratáshoz a jó minőségű alapanyagot.

Magyarország a régióban vetőmag-termelési, illetve kereskedelmi központtá vált, sőt hazánk a világ élvonalába tartozik, és ott van a legnagyobb vetőmag-előállító országok tízes rangsorában. Az elmúlt években a hazai szántóterület 3-4 százalékán termesztettek vetőmagot, mintegy 100 növényfaj több mint 1.600 fajtájának a vetőmagját. A vetőmag-előállítás évjárattól függően 100-120 ezer hektáron folyik.

A búza vetőmagot sikeresen exportálja hazánk Olaszországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba és Szlovéniába. A napraforgó vetőmag elsősorban az Európai Unióban, de az EU-n kívüli országokban is keresett. A kukorica vetőmag legnagyobb mennyiségben eddig Oroszországban, Romániában, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban talált gazdára. Az orosz-ukrán háborús konfliktus azonban a vetőmagexportunkra is jelentős hatást gyakorolt, így szükség van a kivitel további erősítésére, a versenyképesség fokozására.


Erforg-AimSamu GazdaboltBorda Gépipari Kft.Pályázat Európa Kft.MAPEI 05.20.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőBerek-VízMáté-MetálAgro NatúrtápDPMG Zrt.RollspedVC 999 05.28.Steel ManufacturingDigitas Kft.Agroforte GrainMizse-PlastSzilágyi HűtőPolgári BankTitan ContainersCharlie Hűtő3commMed-PlastDamisol Kft.Derula 05.28.NektárplastHotel Hunor - törölhetőGB TradeMetall Kraft
PRINT LAPOK