Élelmiszer
Véleményeket vár a Bizottság
2024. February 25.
A BPA és egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való betiltására vonatkozóan az Európai Bizottság véleménynyilvánítási időszakot indított február 9-től kezdődően.

A betiltásról szóló rendelettervezet négy héten át (2024. március 8-ig) kommentálható online formában.

A Bizottság a polgárok, a vállalkozások, a nem kormányzati szervezetek és más érdekeltek visszajelzését is várja a BPA, valamint egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának betiltásáról szóló rendelettervezettel kapcsolatban. Ide tartoznak a műanyag, valamint a műanyag bevonattal rendelkező csomagolás mellett egyéb terméktípusok is, mint például az élelmiszer-feldolgozó berendezések.

A betiltást kezdeményező javaslat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által korábban közzétett tudományos értékelés folytatásaként jött létre. Az EFSA értékelése ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a biszfenoloknak való kitettség kapcsán a fogyasztók valamennyi korcsoportját érintően egészségügyi aggályok merülnek fel, különösen az immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Figyelembe véve, hogy az élelmiszer-csomagolásokban, valamint az újrafelhasználható edényekben lévő vegyszerek bekerülhetnek az élelmiszerekbe és az italokba, a Bizottság az élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználás átfogó betiltását javasolja a BPA-t illetően. Az intézkedést emellett az egyéb, szintén káros egészségügyi hatású, biszfenolokra is kiterjesztenék.

A javasolt tilalom elsősorban az élelmiszer- és italdobozokra vonatkozna, de természetesen magába foglalná a professzionális élelmiszergyártásban használt konyhai eszközöket, étkészleteket, valamint az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyéb eszközöket is.

A tagállamokkal való megállapodás és a Bizottság jóváhagyása után léphet hatályba a tilalom. Ezt követően a gyártói ágazat számára ‒ az átállásra fordítandó ‒ átmeneti időszak áll majd rendelkezésre, melynek hossza az adott termék típusától függ.

A véleménynyilvánítás az alábbi weboldalon lehetséges. 

Szamos AblakMagyar Pékség Kft.Agroforte GrainFórum Plussz Kft,Hotel Hunor - törölhetőMáté Metál 04.17.VC 999 05.02.Szalkai és TársaSzilágyi HűtőAtukavíz2Agrologica 04.17.Charlie HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőGyümölcsgépDerulaAtukavíz1 05.01.-igCincilla2Agro NatúrtápPályázat Európa Kft.Formula GPGordius Solution tenderAtukavíz3DPMG Zrt.Horváth és HuszárCincillaHajdú László diófa banner - törölhetőOrbán KályhaIvóvíz6
PRINT LAPOK