Élelmiszer
Változik a mézjelölés az EU-ban
2024. February 06.
Magyar kezdeményezésre és a méztermelők érdekeinek megfelelően a jövőben a mézesüvegeken kötelező lesz feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát az unióban.

Hazánk még 2019 novemberében tett javaslatot a méz irányelv módosítására, ami a származásjelölés szigorítására vonatkozott. A magyar kezdeményezésről most az Európai Bizottság és az Európai Parlament között is megszületett a megállapodás.

A hazánk céljainak és a gazdák érdekeinek megfelelően így egyértelmű lesz a vásárlók számára, hogy milyen országból származó mézek milyen arányban találhatók meg az adott termékben. A jövőben minden származási országot fel kell majd tüntetni csökkenő sorrendben a mézkeverékek címkéjén a pontos százalékarányok megjelölésével.

Emellett pedig további intézkedési lehetőségek is a nemzeti hatóságok rendelkezésére állnak majd. Ennek értelmében például a 30 grammnál kisebb csomagok esetén a származási országok neve kétbetűs ISO-kóddal is helyettesíthető. 

A szigorításnak köszönhetően a fogyasztók könnyebben megtalálhatják a minőségi magyar mézeket, melyek vásárlásával nem csak a magyar méhészeket, hanem a biológiai sokféleség megőrzését is támogatják.  Másrészt a kötelező, pontos százalékot tartalmazó származásjelölés hatékonyan segítheti a bizonytalan eredetű, kétes minőségű, az unión kívülről érkező mézek elleni fellépést.


Fém- ls Faipari SzövetkezetHajdú László diófa banerBorda Gépipari Kft.Mg. FalkerBerek-VízCad-ServerKaunisAgroplast kft.DamisolAtukavíz1Kén Kft.3commGB TradeDigitasHotel HunorIsterraKirály és Király banner 24.03.17-igMagyar Kukorica Klub bannerDosanLidraForest PowerSóstótargErforg-AimAtukavíz2Atukavíz3Mizse-PlastMed-PlastGo-Mo Kft.
PRINT LAPOK