Köztér
Változások és stratégiák
2024. February 28.
A 2024-es pályázati menetrendről, a támogatási feltételek kedvező változásairól, az utóbbi években az agráriumot sújtó nehézségekre választ jelentő, a növénytermesztésben követhető alkalmazkodási stratégiákról is szólt Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ezúttal a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület Egerben rendezett szakmai fórumán adott a jövőre vonatkozó tájékoztatót.

Eszerint 2024 februárjától megkezdődik a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között 2.900 milliárd forint keretösszegű új agrár- és vidékfejlesztési támogatás pályázati meghirdetése, az idei tervezett menetrendet a minisztérium megjelentette. Mindenkinek az az érdeke, hogy ezt a jelentős összeget minél hatékonyabban használják fel a gazdálkodók. Ezért például a pályázatok értékelésekor kiemelt hangsúlyt fektetnek azoknak a beruházásoknak a támogatására, amelyeknél a hozzáadott érték megléte, a termelői együttműködés, vagy a tartós beszállítói kapcsolat igazolható.

A kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön beruházási felhívások előkészítésén dolgoznak azért, hogy kis- és a nagyobb pályázóknak ne kelljen versenyezniük egymással. Emellett a bázislétszámtartási kötelezettség kikerült a támogatási feltételek közül, ez szintén jelentős segítség a gazdálkodóknak. Az agrártárca a pályázat nyerteseit további eszközökkel segíti, tervezik a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamatköltségek elszámolhatóságát vagy például megteremtik a biztosítékmentes előlegfinanszírozás lehetőségét.

Az államtitkár szólt a gazdálkodóktól elvárható alkalmazkodásról is. Mint fogalmazott, a piaci környezet, valamint az éghajlat tartós változása miatt ma már nem lehet ugyanúgy termelni, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. A szántóföldi növénytermesztésben a hatékonyságjavítás, az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás, a technológiai fegyelem, vagy akár a kevéssé intenzív termesztési technológiák alkalmazása jelentheti az előrelépést.

A termelési szerkezet differenciálása is hozzájárulhat a hatékony gazdálkodáshoz. A hagyományos termelési szerkezetben a prémium minőségű, egészséges, speciális fehérje- vagy rosttartalmú gabonák piacilag stabil pontot jelenthetnek. A széles körben jelenleg termesztett kultúrnövényeken kívüli alternatív szántóföldi kultúrák -  cirok, köles, olajlen, pillangós virágúak, szója, mák, rozs, tritikálé - termesztésbe vonása lehet egy válasz a felmerülő problémákra.


Atukavíz2Magyar Pékség Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Horváth és HuszárSzalkai és TársaCincillaCincilla2Hotel Hunor - törölhetőSzilágyi HűtőAgroforte GrainIvóvíz6Máté Metál 04.17.Atukavíz1 05.01.-igCharlie HűtőGordius Solution tenderVC 999 05.02.Agrologica 04.17.Atukavíz3DPMG Zrt.Szamos AblakAgro NatúrtápFormula GPOrbán KályhaFórum Plussz Kft,GyümölcsgépHajdú László diófa banner - törölhetőDerula
PRINT LAPOK