Növény
Válsághelyzet az aszály miatt
2022. June 24.
Olaszországban elsőként a középső térségben található Emilia-Romagna tartomány nyilvánított válsághelyzetet a rendkívüli aszály miatt, miközben újabb hőhullám éri el az országot negyven Celsius-fok feletti hőmérséklettel.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója hírt adott arról is, hogy Olaszország több részén meteorológiai riasztást léptettek életbe, egyelőre a legalacsonyabb, sárga fokozatút. Milánó érseke az esőért tart imádságot.

A mostani már a harmadik hőhullám a nyár kezdete óta: a mitológiai Kharónról nevezték el, a túlvilági ladikosról. Az előrejelzések szerint az olasz csizma sarkában, Puglia tartományban és Szardínián 43 Celsius-fok feletti hőmérsékletet várnak, valamint Firenze és Bologna városában is. Rómában a legmagasabb hőmérséklet „csak” 37 fok lesz a következő napokban.

Az országos meteorológiai szolgálat közleménye szerint ritkaságnak számít, hogy az utóbbi több mint két hétben a hőmérő higanyszála nem ereszkedett egyszer sem 35 fok alá, és a hőség a következő tizenöt napban sem enyhül. A Mont Blanc hegység olasz oldalán kedden több mint tíz fokot mértek, miközben három évvel ezelőtt ugyanezen a napon hat fokot.

A nagyvárosokban az energiafogyasztás maximális szintet ért el, Milánóban és Torinóban többször volt áramszünet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy év eleje óta alig esik csapadék. A Pó folyó vízszintje hetven éve nem volt ennyire alacsony. November óta nem esett az évszakhoz megfelelő csapadékmennyiség a Pó vízgyűjtő medencéjében. A legnagyobb olasz folyótól érintett Lombardia tartományban elfogyott a mezőgazdasági vízkészlet - közölte az energiaszolgáltató Enel, mely szerint hárommilliárd köbméter vízmennyiség hiányzik. Felmerült a Maggiore-tó vizének a felhasználása, de a tó vízszintje az utóbbi három nap alatt egy métert süllyedt. A Coldiretti termelői szövetség szerint a mezőgazdasági termőterület negyven százaléka szenved az aszálytól. A melegben a tejtermelés harminc százalékkal visszaesett.

Mario Delpini milánói érsek szombaton az egyházmegye három templomában vezet imát az esőért.
Piemont régió százhetven önkormányzata rendelt el vízkorlátozást, arra szólítva fel a lakosságot, hogy „tudatosan” takarékoskodjon. Az agrárrégiónak számító Emilia Romagna elsőként hirdetett vészhelyzetet, melyhez a főváros Róma körüli Lazio tartomány is csatlakozik. Első lépésben ez a magánkertek öntözésének, a medencék feltöltésének, a kocsimosásnak a tiltását jelenti. A régió elnöke, Nicola Zingaretti kizárta az ivóvíz korlátozását. Utoljára 2017 nyarán történt meg, hogy Rómában az utcai kutakat is elzárták a vízhiány miatt. A fővárosban év eleje óta 137 milliméter csapadék esett az utóbbi tizenhat év ugyanazon időszakába átlagban mért 357-hez képest.


Polgári BankMAPEI 05.20.Máté-MetálMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Borda Gépipari Kft.Agro Natúrtáp3commRollspedBerek-VízErforg-AimNektárplastSteel ManufacturingAgroforte GrainDPMG Zrt.Hotel Hunor - törölhetőMetall KraftDamisol Kft.Med-PlastSzilágyi HűtőMizse-PlastDerula 05.28.Digitas Kft.VC 999 05.28.Samu GazdaboltTitan ContainersGB TradeCharlie Hűtő
PRINT LAPOK