Növény
Üzemavatás Barabáson
2022. December 06.
Iparirostkender-feldolgozó üzemet építettek Barabáson, az európai uniós forrás segítségével, csaknem 594 ezer euróból (243 millió forint) megvalósított beruházást a napokban adták át a magyar-ukrán határ melletti községben.

A 19. században, az ipari kender termesztésének fénykorában mintegy 82 ezer hektáron termesztették ezt a növényt Magyarországon, nagyobb területen, mint 2010-ben az egész világon.

Az ipari kender népszerűsítése érdekében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kidolgozott egy komplex fejlesztési programot, amely határon átnyúlva kapcsolja össze a magyar és a szlovák határtérséget - emelte ki a beruházás jelentőségét Nagy István agrárminiszter, aki szólt arról is, hogy egykor Magyarországon állították elő a világ legjobb rostkendervetőmagját, a növényre épülő gazdaság feltétele pedig a rostkender újbóli meghonosítása.

Termesztése mellett számos érv szól: gyorsan nő, nagy terméshozamot produkál és sokoldalúan feldolgozható, sok biomasszát termel, ezért energetikai felhasználásra is alkalmas. A rostkendermag termesztése ugyanakkor kézi munkát igényel, szakértői számítások szerint négyezer hektár termesztésbe vonásával háromezer embernek és 200 kisvállalkozásnak lehet munkát adni.

A barabási üzem felépítése része a hat különböző beruházást magában foglaló - több mint 7 millió euró összértékű, az Interreg Szlovákia-Magyarország program keretén belül megvalósuló „Területi akcióterv” elnevezésű projektnek.

A „Kenderben a jövő” című alprojekt során az Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. beruházásában egy 630 négyzetméter alapterületű, nyolc munkavállalót foglalkoztató gyárcsarnok épült fel, amelyben kenderrost és ipari kender alapú építőanyag előállítására alkalmas gépeket telepítettek. A komplex program segítségével további ipari kenderfeldolgozó üzemek jönnek létre Géberjénben és Karoson, ezekre alapozva pedig két új varroda is megkezdi működését Nagygéresen és Kassán.

Az akcióterv külön részeként megvalósul a korábbi kormányközi megállapodás alapján elindított összekötő út építése Nagyrozvágy és szlovákiai Nagygéres között.

Címlapfotó: Pelsőczy Csaba (AM)

NektárplastStarfol PluszLabornumHunitechHorizont GlobalGordius InoxColasRugócenterQS 2000DinaxKer-TészDe-Ba Kft.EndilineSwisspartsGalgóczi AutóAkvastop WiraxMizseplastEtiveraTermo Kft.Cad-ServerContiregHotel HunorLani ÉpítőAtukavíz Kft.EupackHerbamix
PRINT LAPOK