Növény
Uniós rendelet a gabonaügyben
2023. May 17.
Május 13-án lépett életbe az az uniós rendelet, amely felváltja a tagállami rendeleteket az ukrán gabonaimport ügyében.

Agrárminiszterünk, Nagy István jó hírnek nevezte, hogy Ukrajnából származó gabonát továbbra sem lehet Magyarország területére beszállítani és itt forgalmazni, vagyis ezzel együtt érvényben maradnak a búzára, a kukoricára, a repcére és a napraforgóra vonatkozó korábbi szabályozások. Hangsúlyozta: ugyanolyan szigorúan és rendezetten történik ennek a rendeletnek a betartatása, mint a tagállami hatáskörben meghozott intézkedéseké. Úgy értékelte, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia összefogása meghátrálásra késztette a brüsszeli bürokratákat.

„Végre megértették azt, hogy olyan nagyfokú belső piaci zavart okoz az ukrán mezőgazdasági termék beáramlása az Európai Unióba, hogy azt mindenképpen kezelni kell” – fogalmazott.

A szaktárca vezetője emlékeztetett arra, h9ogy Magyarország sokszor felhívta Brüsszel figyelmét a korlátozó intézkedések szükségességére, de kérése mindeddig „süket fülekre talált”. Az öt tagállam bátor döntése, vagyis az egyedi importtilalom hatására azonban Brüsszelben is belátták a közös fellépés fontosságát.

Az uniós rendelet nem szabályozza a május 2. előtti szerződések kötelezettségeit, ezért a korábbi kontraktusokra a magyar rendelet vonatkozik.

Nagy István reményét fejezte ki, hogy ezzel a döntéssel végre megindulhat a magyar gabonakereskedelem, és a hazai termelők gabonája olyan piacokra kerülhet, ahová a gazdálkodók szánták.

Szóbeli megállapodás van arról, hogy ezt az uniós eljárást június 5. után is fenntartja az EU, erre vonatkozóan azonban írásbeli nyilatkozatot vár a brüsszeli döntéshozóktól a magyar agrártárca, mert ahhoz, hogy öt ország elálljon a saját tagállami döntéseitől, kellő garanciák kellenek.

A tárcavezető a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Magyarország nem hagy nyitva semmilyen kiskaput, és nem engedi továbbra sem, hogy az ukrán gabona ellenőrizetlen módon jusson be az országba.

A tranzitszállítások biztosítottak, a szolidaritási folyosó működik, a határon belépő szállítmányokat dokumentálják, ellenőrzik, plombálják és szigorúan nyomon követik egészen addig, amíg ki nem lépnek az országból. A miniszter szerint mindenképpen azt kell elérni, hogy az Európába beáramló, sokkal olcsóbb termelési körülmények mellett előállított ukrán gabona a hagyományos piacaira jusson el, és ne borítsa fel a teljes EU-piacot. Ehhez azonban szükség van a tengeri útvonalak felszabadítására, valamint a tengeri kikötők kapacitásának növelésére is.

Nagy István korábban azt közölte, hogy az Európai Bizottság 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határmenti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan.


Agroforte GrainHorváth és HuszárHajdú László diófa banner - törölhetőIvóvíz6Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Fórum Plussz Kft,Agro NatúrtápCincillaAgrologica 04.17.Formula GPCharlie HűtőCincilla2Magyar Pékség Kft.Hotel Hunor - törölhetőDerulaSzalkai és TársaGordius Solution tenderOrbán KályhaAtukavíz1 05.01.-igSzamos AblakDPMG Zrt.Atukavíz3Atukavíz2Szilágyi HűtőVC 999 05.02.GyümölcsgépMáté Metál 04.17.
PRINT LAPOK