Növény
Uniós oltalom alatt a derecskei alma
2022. July 21.
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Derecske alma”, mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön, azaz felkerüljön azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Unióban.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként ezzel 80-ra emelkedett az uniós oltalomban részesült termékek száma: 29 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 13 magyar pálinka elnevezése védett az Európai Unió területén.

Hazánk gazdaságában a mezőgazdaság és az élelmiszeripar különleges jelentőségű, számos kiváló minőségű és egyedi termékkel büszkélkedhetünk. Az olyan - nemzetközi színtéren is elismert - megjelölések, mint a Szegedi paprika, a Tokaji bor vagy a Balatoni hal hazánk, azon belül az elnevezésükben megjelölt termőhely, település, régió hírnevét is öregbítik. Ezek a termékek a magas minőségi követelmények fenntartása mellett az uniós oltalom révén komoly hozzáadott piaci értéket is jelentenek.

A „Derecske alma” termesztése Derecske városához, Hajdúbagos, Konyár, Sáránd és Tépe településekhez köthető. Az elnevezés több különböző almafajtára vonatkozik ugyan, ám abban megegyeznek, hogy magas kalciumtartalmuknak köszönhetően nagy húskeménységűek, ropogósak és hosszú ideig tárolhatóak. A Derecskére és térségére jellemző talaj- és éghajlati adottságoknak, illetve a termelők elkötelezett munkájának és szaktudásának köszönhetően a „Derecske alma” termesztési kultúráját és egyedi minőségét korábban már számos rangos szakmai díjjal is elismerték.

A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el ide kattintva: https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok


 

CemolkerSwisspartsHalaspackEuroklímaWiraxZambelli Colorfer Kft.AgrofolkerThermodamGB TradeHotel HunorAmbrus Acél bannerMIzse-PlastGordius InoxSamu GazdaboltÚjvári FOrgácsolóMSG Kft.Eurogreen TiszafaNektárplastContireg Kft.MarázplastDomokos SándornéBordaGeoteam LambdaCad-ServerMeva-HuSóstótargOtisRóna Tamás
PRINT LAPOK