Köztér
Uniós elnökségi trió
2023. May 01.
A júliusban kezdődő uniós elnökségi trió felelőssége, hogy az európai gazdák kiszámíthatóan és biztonságos körülmények között tudjanak dolgozni, és választ kapjanak problémáikra a következő 18 hónapban.

Nagy István agrárminiszter fogalmazott így a Madridban megtartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

A magyar miniszter a spanyol és belga társtárcák vezetőivel a spanyol fővárosban vitatta meg a júliusban induló következő uniós elnökségi trió (az első hat hónapban Spanyolország, a másodikban Belgium és a harmadikban Magyarország) legfontosabb feladatait és a célkitűzéseket, a megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Egyensúlyt kívánunk teremteni programunkban a gazdák versenyképessége és teremtett világunk minőségének megőrzése között, hogy mind a fejlődés, mind a környezet a megóvása fenntartható legyen – közölte Nagy István, hangsúlyozva a belső piac védelme, az európai élelmiszerbiztonság és szuverenitás fontosságát. A magyar elnökség prioritásaként emelte ki, hogy felhívják a figyelmet a válsághelyzetek kezelésére a közös agrárpolitika 2027 utáni szabályaira vonatkozó tárgyalások keretében. Példaként említette a múlt évi történelmi méretű szárazságot, az ukrajnai háborút és következményeit. Minderre válaszok kellenek, új lehetőségek, amelyeket szeretnénk elnökségünk idején megteremteni – fogalmazott.

A magyar elnökség emellett hangsúlyt kíván helyezni az élelmiszerbiztonságot erősítő agrárkutatás-fejlesztési és innovációs kezdeményezésekre, valamint a mezőgazdasági és ökológiai célú vízgazdálkodásra. Utóbbival össze kívánja kötni annak a vizsgálatát, hogy a tározókat alkalmassá tehetnék az akvakultúra számára is, így enyhítve a tengeri kvótákért folytatott küzdelmet. Ennek tárgyalása épp a magyar uniós elnökség idejére esik.

Miniszterünk kitért arra is, hogy magyar program része a méhek beporzó szerepének nagyobb elismertetése az uniós szabályrendszerben, amit kulcsfontosságúnak nevezett a biodiverzitás fenntartása szempontjából.

Luis Planas spanyol agrárminiszter, a találkozó házigazdája a sajtótájékoztatón közölte: közösségi és belpolitikai szempontból is nagyon intenzív időszak vár ránk. Emlékeztetett arra, hogy Spanyolországban az idén, az Európai Unióban pedig jövőre rendeznek parlamenti választásokat. A közös pontokat hangsúlyozva szólt arról, hogy a három ország egységesen az unió és polgárai haladását szolgáló elnökségre törekszik, és egyetért abban, hogy a 18 hónap meghatározó témája lesz élelmiszerbiztonság kérdése, az ukrajnai orosz invázió piacokra gyakorolt hatása, valamint az egész Európát érintő aszály. A spanyol elnökség első nagy célkitűzése a klímaváltozásnak ellenállóbb mezőgazdaság kérdése, annak feltérképezése, hogy milyen eszközök, technológiák állnak rendelkezésre ennek megvalósítására.

David Clarinval belga agrárminiszter országának körvonalazódó programjából az említett közös célok mellett hangsúlyozta az állategészségügyi intézkedések hatékonyságának értékelését, az ágazati innovációk alkalmazását a termelés minőségének javítása érdekében, valamint az egyensúly megtalálását a mezőgazdaság és a környezetvédelem szempontjai között.

Címlapfotó: AM

IlinoxLévay StúdióIsterraForest PowerBerek-VízModinvestCad-ServerNRG Services Kft. 07.29.DigitasMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMed-PlastErforg-AimMEVA-HUNanosegment 09.08.NektárplastPályázat Európa 08.01.Borda Gépipari Kft.Magyar PékségCharlie HűtőSizolev 07.25.Aboszol 08.01.DPMG Zrt.GB-TradeKovács ImreOtis Bt.Agroforte GrainMizse-PlastHotel Hunor - törölhető
PRINT LAPOK