Állat
Újabb madárinfluenza
2023. December 18.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Bács-Kiskun vármegye egy korábban még nem érintett területén. Az érintett állomány felszámolása folyamatban van.

A Bács-Kiskun vármegyei Bácsszentgyörgy településen található, közel 30 ezer példányt számláló tojótyúktelepen az állattartó az állatok gubbasztása és étvágytalansága, valamint a megemelkedett elhullás miatt gyanakodott a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

A szóban forgó állományok felszámolása folyamatban van. A hatóság az adott gazdaságok körül kijelölte a három kilométer sugarú védőkörzetet, és meghatározta a tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Megkezdődött a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás is.

A járvány mielőbbi lecsengése érdekében továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása. Mivel a vírus már nemcsak a vonuló, hanem a hazai vadmadarakban is jelen van, ezért az ellenük való védekezés nemcsak a vonulási időszakban, hanem egész évben rendkívül fontos. Többek között fedetten kell tárolni takarmányt és az alomanyagot, valamint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a baromfik és a vadmadarak közvetlen vagy közvetett érintkezésének kockázata minimálisra csökkenjen. Ezen kívül kiemelt figyelmet kell fordítani a telepeken a személy- és járműforgalom minimális szinten tartására, továbbá arra, hogy azok kizárólag a járványvédelmi előírások szigorú betartásával történjenek.


3commCharlie HűtőPolgári BankDerula 05.28.Berek-VízDPMG Zrt.Hotel Hunor - törölhetőAgroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMetall KraftMizse-PlastErforg-AimAgro NatúrtápMáté-MetálGB TradeVC 999 05.28.Szilágyi HűtőDamisol Kft.NektárplastBorda Gépipari Kft.RollspedMAPEI 05.20.Med-PlastPályázat Európa Kft.Titan ContainersSteel ManufacturingSamu GazdaboltDigitas Kft.
PRINT LAPOK