Köztér
Újabb Hungarikumokról döntöttek
2024. June 24.
A Hungarikum Bizottság ülésén, három elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és két tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár a bizottság döntése értelmében.

A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat – közölte Nagy István agrárminiszter, aki szerint ezekkel az új elemekkel tovább gazdagodott és erősödött a magyar nemzet.

A döntések értelmében bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a kocsi, egy magyar eredetű közlekedési megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát. Hungarikum lett a szaloncukor, amely a karácsony elmaradhatatlan része, és a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke. A hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert. A Magyar Értéktár bővül a déli harangszóval is, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó.

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.


Aboszol 08.01.Lévay StúdióAgroforte GrainDigitasCad-ServerBorda Gépipari Kft.Med-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőNRG Services Kft. 07.29.MEVA-HUMagyar PékségBerek-VízNektárplastKovács ImreNanosegment 09.08.Pályázat Európa 08.01.Otis Bt.IlinoxIsterraGB-TradeSizolev 07.25.Hotel Hunor - törölhetőModinvestMizse-PlastDPMG Zrt.Forest PowerErforg-AimCharlie Hűtő
PRINT LAPOK