Gép
Új technológiát fejlesztenek
2024. April 02.
Mesterséges intelligencián alapuló, precíziós hígtrágya-kijuttatási technológiát fejleszt a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a nyíregyházi AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft..

Az egyetem és a cég alkotta konzorcium a beruházásához több mint 588 millió forint vissza nem térítendő támogatást használhat fel. A felsőoktatási intézmény közleményben ismerteti: a Ginop Plusz programban támogatást elnyert projekt célja egy olyan precíziós kijuttatási technológia kifejlesztése, amely leköveti a mezőgazdasági terület térbeli változatosságát, és a talaj aktuális tápanyag-ellátottságának, valamint a növényállomány igényének megfelelő mennyiségű hígtrágyát képes kijuttatni a környezetbe.

Magyarországon 2022-ben több mint 54 ezer hektár mezőgazdasági területen folyt hígtrágyázás, volumene évi 2,9 millió köbmétert tett ki.

Az egyetem közleménye idézi Szabó Istvánt, a MATE Műszaki Intézetének igazgatóját, aki elmondta, a modern kor egyik legfontosabb feladata, hogy az élelmiszer-alapanyagokat a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazása révén úgy állítsák elő, hogy a környezeti terhelés minél alacsonyabban maradjon, kijuttatás esetén pedig a kijuttatott anyagok arányát és összetevőit „patikamérlegen” lehessen meghatározni.

Ferencz Géza, a mezőgazdasági szállító járművek tervezését és gyártását végző AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. ügyvezetője ismertetése szerint ennek eléréséhez a teljes technológiai sor átalakítása és fejlesztése szükséges, vagyis a folyékony és szilárd fázist tartalmazó hígtrágyát homogenizálni kell. A projekt céljai között szerepel a szállítmányokat követő rendszer kidolgozása, valamint egy autonóm mozgású, úszóplatformos hígtrágya-homogenizáló eszköz és egy precíziós hígtrágya-kijuttató tartálykocsi kifejlesztése is.

A konzorcium tagjai azt remélik, hogy a kidolgozott technológiával megfizethető áron lehet majd kontrollálni a hígtrágya töltési és ürítési helyszíneit, a mennyiségeket és a szállítási útvonalat, a precíziós kijuttatás pedig lehetővé teszi a termesztett növények optimális tápanyag-ellátását.


Gordius Solution tenderHajdú László diófa banner - törölhetőAgro NatúrtápCincillaPályázat Európa Kft.GyümölcsgépAgroforte GrainCharlie HűtőIvóvíz6Atukavíz3DPMG Zrt.Szamos AblakAgrologica 04.17.Atukavíz1 05.01.-igMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDerulaSzilágyi HűtőOrbán KályhaHotel Hunor - törölhetőHorváth és HuszárVC 999 05.02.Atukavíz2Formula GPCincilla2Magyar Pékség Kft.Máté Metál 04.17.Fórum Plussz Kft,Szalkai és Társa
PRINT LAPOK