Köztér
Új támogatási elem indul
2023. March 14.
Az Agro-ökológiai Program (AÖP) a 2023-tól induló Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv által meghatározott I. pilléres támogatási keretrendszer talán legfontosabb új támogatási eleme.

Az AÖP évente 202 millió eurónyi forrás felhasználásával működik majd, s az előzetes kalkulációk alapján 80 eurónyi támogatás lehetőségét biztosítja hektáronként.

Az Agro-ökológiai Program a termelők számára évente választható, önkéntesen igényelhető támogatási forma, amely a klíma és éghajlati szempontból előnyös gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásáért cserébe jár. Annak érdekében, hogy a gazdálkodók megismerjék ennek a programnak a részleteit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium egy letölthető kiadvánnyal segíti a tájékozódást. A szakmai kiadvány elérhető az Agrárminisztérium tematikus honlapján, az https://kap.mnvh.eu/publications címen.

Az AÖP-nek számos olyan gyakorlata van, amelynek teljesítéséhez a gazdálkodóknak tudniuk kell, hogy mely szereket és hatóanyagokat használhatják, vagy az adott gyakorlat keretében mely szerek használata nem engedélyezett. Ugyancsak a tematikus KAP weboldalon  találhatóak meg tájékoztató jelleggel a közlemények alatt, a https://kap.mnvh.eu/announcements címen az AÖP gyakorlatokhoz tartozó szerlisták, úgy, mint a méhekre veszélyes és/vagy kockázatos besorolású szerek, a mikrobiológiai készítmények, a különböző kondicionálók, a forgatás nélküli művelés esetében használható növényvédőszer-hatóanyagok és a biológiai ágensek listája.

Az Agrárminisztérium felhívja az érdeklődők figyelmét arra, hogy ezek a listák tájékoztató jellegűek, a végleges listákat az AÖP-t szabályozó rendelet megjelenésével egyidejűleg, Nemzeti Irányító Hatósági közlemény formájában publikálják majd.

VC 999 05.28.Berek-VízBorda Gépipari Kft.Charlie HűtőMáté-MetálDamisol Kft.Samu GazdaboltTitan ContainersMed-PlastErforg-AimDerula 05.28.MAPEI 05.20.NektárplastPályázat Európa Kft.3commAgro NatúrtápHotel Hunor - törölhetőDigitas Kft.Steel ManufacturingMizse-PlastSzilágyi HűtőAgroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőGB TradeRollspedDPMG Zrt.Metall KraftPolgári Bank
PRINT LAPOK