Élelmiszer
Új takarmány, új sonka
2022. July 17.
Újfajta takarmány kifejlesztésére, ezzel spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt.

Lajtosné Zobolyák Andrea üzemvezető az MTI-nek elmondta, a támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop) keretéből nyerték el, a támogatási intenzitás 61,74 százalékos.

A 2025 március végéig tartó kutatás-fejlesztési programban a debreceni Permex-Vet Kft.-vel újfajta takarmányt fejlesztenek ki, amellyel spanyol, úgynevezett iberico jellegű sonkát lehet előállítani. A projektvezető megjegyezte, az iberico sonka előállításához eredetileg makkal etették a sertéseket.

A sonkát hagyományos körülmények között, hosszú érleléssel állítják elő, a termékkel szeretnének a külpiacokon is megjelenni.

Az üzemvezető közölte azt is, hogy a sertést egy szomszédos településről vásárolják, a Permex-Vet Kft. végzi a laboratóriumi vizsgálatokat, kialakítja a megfelelő takarmányozási módszertant, valamint kiválasztja a fejlesztés szempontjából optimális hibridfajtát. A Hegedűs-Hús a feldolgozási technológiát adja a projekthez.

A cég 2007-ben alakult, eredetileg több húsboltot üzemeltettek. 2014 végére készült el egy 600 négyzetméter alapterületű üzem, ekkor indult a termelés öt alkalmazott részvételével. Jelenleg 80 munkavállalót foglalkoztatnak, az üzemi kapacitás a húskészítmény előállítás tekintetében 780 tonna éves szinten. Közel 100 féle terméket állítanak elő kizárólag magyar sertésekből, amelyek mindegyike laktóz-, glutén-, szója- és adalékanyag mentes.

 

StivasHunlandSZTEKovács és TársaDe-Ba Kft.ColasNektárplastBarancsi ÁgnesCad-ServerSamu GazdaGordius InoxHáromkőBrandt SáraIlinox Kft.Agria BiztosításCívisagroNyírfa ÁrnyékLabornumKövesdi Kft.ContiregLőrinczi és Társai 2000HerbamixEtiveraMizseplastIsterraPrestoUPSStarfol PluszBakator
PRINT LAPOK